Доступність посилання

ТОП новини

Посол України в Бельгії: «Не треба шукати політизації на виборах у закордонних виборчих округах»


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Посольство України в Бельгії жодним чином не впливатиме на голосування 30 вересня українців, які прийдуть на виборчу дільницю у Брюсселі на вибори до Верховної Ради. У цьому запевнив журналістів посол України в Бельгії Ярослав Коваль.

В інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода та іншим українським журналістам дипломат розповів, як відбуватиметься голосування на брюссельській дільниці, де, як і в інших закордонних округах, зможуть проголосувати тільки ті українці, які перебувають на консульському обліку.

Я.К.: Впливу жодного, це провокаційне питання. Тому що посольствам доручається підготувати в організаційному відношенні і матеріально виборчі дільниці, сприяти формуванню виборчих комісій і створити всі умови, щоб кожен громадянин України, який є у списках, міг вільно проголосувати, отримати інформацію про те, чи він є у виборчому списку, про програми всіх партій, які беруть участь у виборах, і потім реалізувати своє конституційне право.

Ми позичаємо в комуни Укль, на території якої розташовані, три кабіни голосування. Урни в нас є – прозорі, які ми отримали з Києва і які повністю відповідають вимогам законів українських про вибори. Таким чином тут роль посольства - це тільки створення організаційних і матеріальних умов для того, щоб виборча комісія нормально працювала.

Р.С.: Ходять чутки, що ЦВК виглядає заангажованою. У вас у комісії працюють члени родин співробітників дипломатичних представництв. Чи вони є політично нейтральними?

Я.К.: По-перше, про політичні переконання кожного з членів родини співробітників посольства я не зобов’язаний знати. Це члени сімей, ясно, що кожен громадянин здійснює своє волевиявлення, опускаючи бюлетень в урну. Державні службовці свої політичні погляди теж висловлюють тільки в такий спосіб. І в межах посольства, під час робочого дня тут жодних політичних дискусій не ведеться. Ви кажете, чутки. До Вас могли надійти також чутки, що під час наради послів, яка відбулася у Києві 27-28 серпня, перед нами виступав Президент Віктор Ющенко, а того ж дня Прем’єр-міністр Віктор Янукович, обидва майже слово в слово закликали дипломатів, по-перше, не політизувати взагалі зовнішньополітичну службу і не політизувати організацію виборів. Так що тут ми сигнал отримали абсолютно однозначний і чіткий: жодної політизації не повинно бути і не буде.

Р.С.: Чи у підготовці до виборів у закордонних округах щось змінилося з часів Кучми?

Я.К.: Знаєте, я можу говорити тільки про власний досвід. У МЗС, я пригадую, під час виборів 2002 року тодішній міністр Зленко на кожній нараді керівного складу повторював: жодної політики в МЗС. Знайшли тоді календарики, здається, тоді був Блок ліберальної партії з Жулинським, то було службове розслідування, хто їх приніс і розклав у курилках ці календарики. Не траплялися мені випадки, не тому що я захищаю своє відомство, але і в 2002 році, і раніше, в 1999-му, коли в 2-му турі, Ви пам’ятаєте, були Леонід Кучма і Петро Симоненко, теж не отримував я тоді, як співробітник закордонних установ, не отримували ми таких настанов, за кого голосувати. Так що тут, я думаю, на закордонних виборчих дільницях, у посольствах не треба шукати такої політизації.

Я вже не кажу про те, що все-таки не забувайте, що за кількістю голосів, які віддаються на виборах нашими громадянами, які перебувають за кордоном, це дуже незначна частина виборців України. Тобто, голосування на закордонних виборчих дільницях не може стати тією краплею, яка вирішить у той чи інших бік долю того чи іншого блоку. Так що не будемо перебільшувати.
XS
SM
MD
LG