Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді слід очікувати у Криму масових фальсифікацій і як з цим боротися?


Володимир Притула Сімферополь, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи справді слід очікувати у Криму масових фальсифікацій і як з цим боротися? Учора представник Президента в Криму Володимир Хоменко заявив, що отримав інформацію про виявлення у кримських списках виборців 15 тисяч «двійників». Напередодні про це ж заявили представники кримського штабу Блоку Юлії Тимошенко. А сьогодні представники Комітету виборців України заявили, що досі не пізно попередити масові фальсифікації під час голосування.

Володимир Хоменко
За оцінками керівника кримського штабу Блоку Юлії Тимошенко Андрія Сенченка, до списків виборців по Криму незаконно включені зайві майже 40 тисяч осіб – тобто обсяг фальсифікацій може скласти близько 5% від тих, хто зазвичай бере участь у виборах в автономії. І Андрій Сенченко, і представник Президента в Криму Володимир Хоменко повідомили, що деякі суб’єкти виборчого процесу уже подали відповідні скарги до окружних комісій, цими фактами також займається Головне управління СБУ в Криму.

Подібна ситуація, як повідомили представники севастопольського відділення Комітету виборців України, складається і в цьому місті:

«На жаль, такі правопорушення вже виявлені. І близько 5 тисяч севастопольців включені двічі у списки. Таке враження, що навмисно не побачили такі правопорушення», - сказав представник Комітету Тимофій Никитюк.

Представники ж БЮТу прямо вказали на причетність до можливих фальсифікацій чиновників місцевих органів влади, за якими стоїть Партія регіонів та її союзники. Кримських аналітик Андрій Іванець цього не виключає:

«У Криму місцеву владу тримає переважно Партія регіонів та її спільники. І вони планують отримати тут свої голоси. Це є їхній базовий регіон».

Тимофій Никитюк


Активіст Комітету виборців Тимофій Никитюк каже, щоб уникнути масових фальсифікацій, треба активізувати виборця:

«Якщо він не прийде і не перевірить наявність свого прізвища у списку виборців, а під час голосування побачить, що його там немає, то це буде лише його вина. Нічия – ні держави, ні членів комісії, а лише вина виборця».

У четвер – останній день, коли можна перевірити списки.
XS
SM
MD
LG