Доступність посилання

ТОП новини

На виборчі дільниці 30 вересня планують прийти більше половини виборців


Тетяна Ярмощук За словами наукового керівника Фонду «Демініціативи» Ірини Бекешкіної, на дільниці прийде дві третини всіх, хто має право голосу. В Україні існує глибокий конфлікт між основними політичними гравцями. Саме це, на переконання політолога Артема Біденка, і забезпечить достатню явку виборців. На думку ж політичного експерта Олександра Дергачова, «Україна певною мірою стає нормальною державою». Вибори вважатимуться легітимними, якщо у них візьме участь більше половини виборців.


Явка вирішуватиме все! Під цим гаслом важковики передвиборчого забігу вийшли на фінішну пряму. Прийди і проголосуй! Обов’язково! На яку електоральну активність варто сподіватися на 30 вересня? І яку явку виборців прогнозують соціологи та експерти? За словами наукового керівника Фонду «Демініціативи» Ірини Бекешкіної, на дільниці прийде дві третини всіх, хто має право голосу: «Вона могла б бути вищою, але цього разу немає відкріпних талонів, а багато людей проживають не за місцем реєстрації. По-друге, певна частина відсіється через неточності у списках. Не скажу, що це дуже великий відсоток, але відсотки 3 це теж може дати. Тому явка буде десь 65%.»

За словами Ірини Бекешкіної, явка буде вищою там, де більша політична ангажованість: на заході та на сході і вона буде менша в центральній Україні, в Криму.

Не лише політичний конфлікт вплине на виборчу активність громадян

В Україні існує глибокий конфлікт між основними політичними гравцями. Саме це, на переконання політолога Артема Біденка, і забезпечить достатню явку виборців: «Це конфлікт не на рівні політичних програм, як, наприклад, між республіканцями та демократами, а це конфлікт на рівні ідеологій Заходу та Сходу, реальний розкол України. Політичні партії, їхні постулати, напряму торкаються більшості людей, як ці люди вважають, то вони вважають своїм обов’язком прийти та проголосувати. Це стосується і помаранчевих, які вважають, що якщо вони не проголосують, то знову прийде влада синьо-білих, так само і синьо-білі на сході, які вважають, що вони мають зупинити цю «помаранчеву чуму».

На думку ж політичного експерта Олександра Дергачова, на виборчу активність громадян вплине ще низка об’єктивних та суб’єктивних факторів: «Є питання, який відсоток громадян знайде себе у списках? Як спрацювали комісії? Що вони ще встигнуть зробити за останні дні? Як буде організоване голосування? Черги, чіткість роботи, це інколи теж впливає, люди прийшли та пішли. Навіть погода безумовно вплине. Це вже ознака того, що Україна певною мірою стає нормальною державою».

Раніше представники коаліції погрожували, що у разі порушень та невиконання обіцянок опонентами, вони закличуть своїх прихильників не приходити на дільниці у день дострокових парламентських виборів.

Вибори вважатимуться легітимними, якщо у них візьме участь більше половини виборців.
XS
SM
MD
LG