Доступність посилання

ТОП новини

У дільничних виборчих комісіях Рівненщини відмовляються від роботи


Валентина Одарченко Рівне, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – факти відмов від роботи у дільничних виборчих комісіях зафіксовані в усіх виборчих округах Рівненщини. І хоча пік ротацій вже минув, однак вони тривали до учорашнього дня.


Ще на початку тижня по 3-4 особи не вистачало в дільничних комісіях 157 виборчого округу у Володимирецькому районі Рівненщини. У зв’язку з цим дільниці не були укомплектовані навіть мінімально. Більшість цих членів не були подані від Комуністичної партії України. Голова облдержадміністрації Віктор Матчук пояснює, що згідно з законом, політичні сили можуть змінювати людей навіть 29. «Але проблема не в тому – у нас до останнього часу ще були дільниці, на яких не було пропозицій від соціалістів і комуністів, і вони були недоукомплектовані – зокрема, у Сарненському виборчому окрузі».

За роботу у виборчих комісіах платять мало

Рядові члени виборчих комісій відмовляються в них працювати з кількох причин. Скажімо, тому, що усвідомлюють свою неготовність уже в процесі роботи. Інша причина – низька оплата такої роботи, каже рівнянка Ірина Комарук – підприємець і без 5 хвилин кандидат філологічних наук, котра відмовилась очолити дільничну комісію саме з економічних причин. «Якщо хтось при ділі – він не може покинути свою справу і піти туди працювати. А за відповідальність я не хвилювалась, бо я все одно б нічого не порушувала… Знаю просто, що відмовляються багато ще й через те, що обіцяли більше заплатити, а платять дуже мало…»

Існують і інші причини ротацій. Секретар комісії 157 округу, кандидатуру якого подала Партія регіонів, відмовився в ній працювати тому, що не знає української мови. Нині ситуація вирівнялась – склад комісій повноважний, хоча через невчасну комплектацію значну частину перших засідань провели із запізненням. Але у Рівненському відділенні Комітету виборців України стверджують, що ситуації, подібній Кіровоградському сотому округу на попередніх президентських виборах, на Рівненщині не виникне – адже, згідно з законодавством, для того, щоб вибори на дільниці були визнані дійсними, достатньо присутності половини членів комісії.
XS
SM
MD
LG