Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині в день виборів очікують черг та непорозумінь зі списками


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) ¬– На Дніпропетровщині 30 вересня матимуть можливість проголосувати небіжчики, підлітки та «двійники». Таких людей у списках виборців в області десятки тисяч.


Людмила Школьникова працює в дільничній виборчій комісії на житловому масиві «Перемога» вже 17 років. Каже, так неякісно складені списки виборців бачить чи не вперше. Цього тижня на дільницю перевіряти себе у реєстрі приходили десятки людей, практично кожен бачив у своїх даних якщо не грубі помилки, то неточності. Серед помилок — залучення неповнолітніх до списку чи таких, хто вже давно не живе в окрузі.

Мертвих душ зі списків викинули, а про село забули

Член виборчої комісії переконана: провина за неточні дані лежить на райвиконкомі, саме звідти отримували списки. Однак, слід сказати, цій виборчій дільниці певною мірою пощастило — «мертвих» душ виявили всього кілька та й тих спішно повикреслювали з робочого примірника списків.

На багатьох інших виборчих дільницях Дніпропетровщини справжні казуси. До списку дільниці №136 29-го округу внесли аж 60 «довгожителів» — людей 1905 року народження, у Солонянському районі «забули» вписати ціле село, а за даними списків села Сурсько-Михайлівки, аж 900 виборців мешкають в одній хаті, у них однакова адреса.


Крім того, в області виявили понад 30 тис. «двійників», тобто людей, у яких збігаються прізвище, ім’я, по батькові та адреса.

Скільки помилок у списках ще не виправили, можна тільки здогадуватись. Члени комісій кажуть, певною мірою винні й виборці, перевірила наявність себе в списках лише невелика частина людей.

У день виборів помилки виправлятиме суд

Петро та Марія – мешканці одного з будинків поблизу виборчої дільниці у Дніпропетровську. Про можливі неточності у списках знають, однак сподіваються на краще.Петро не впевнений, що є у списках, але думає, оскільки він тут проживає вже 37 років, то повинен бути. Марія каже, що її бабуся, яка померла рік тому отримала запрошення голосувати. Її чоловік, який помер, у списках є.

Сотні, а може, й тисячі невиявлених помилок у списках, найімовірніше, стануть відомі в день виборів. Отож члени комісій морально готуються до скандалів і непорозумінь. Виправляти списки 30-го вересня можна буде лише за рішенням суду, це якщо виборець туди звернеться.

Очікують на виборчих дільницях Дніпропетровська і величезних черг, особливо в години пік – з 11-ї до 14-ої. За приблизними підрахунками, за одну хвилину доведеться пропускати по одній людині, і це при тому, що більшість виборчих комісій недоукомплектовані принаймні на чверть.
XS
SM
MD
LG