Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Італії голосувати хочуть, але не можуть


Наталка Кудрик Рим, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На закордонних виборчих дільницях у Римі та Мілані зареєстрували близько півтори тисячі українських виборців. До цього числа увійшли громадяни, які стоять на консульському обліку в Італії, і ті, хто напередодні особисто подав заяву про включення до списку виборців. При такій кількості зареєстрованих осіб годі говорити про виборчу активність імігрантів. За останніми даними МЗС Італії, в країні легально живе 124 тисячі громадян України. Нелегалів налічується близько 600 тисяч.


Організація роботи закордонних виборчих округів вкотре засвідчила, що українська держава не цікавиться своїми громадянами-імігрантами в країнах Європи, так вважає Юрій Журавель, голова виборчої комісії у Мілані. Там зареєстрували понад 600 виборців, розповів він в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, дуже багато людей, особливо з далеких міст, зверталися з проханням включити їх до списку, однак для реєстрації виборців законодавство передбачає особисту явку громадян до консульської установи.

Працівникові з північного містечка Местре за 300 кілометрів від Мілана треба витратити мінімум 50 євро на дорогу і пропустити робочий день. На передвиборчі мандри наважуються одиниці.

Якби ЦВК дозволила працівникам комісій реєструвати охочих на місцях, то список виборців налічував би тисячі громадян, переконаний Юрій Журавель.

У Болоньї допоміг священик, а з півдня Італії виборці й не доберуться

Є приклад у Болоньї, коли з ініціативи священика консульство зробило виїзне обслуговування, і 50 осіб стали на консульський облік. Цих громадян у неділю на вибори до Мілана доставить спеціальний автобус.

Українці з південних теренів Італії про це тільки мріють. Тернопільчанка з Неаполя каже: якби дільниця була ближче, «я думаю, що ми всі пішли б голосувати, я б сама із задоволенням пішла. Але нам важко організуватися, якби надали транспорт, то всі поїхали б».

Цього року лише кілька українських міністрів відвідали Італію з офіційними візитами. Президент України Віктор Ющенко та прем’єр лівого уряду Італії Романо Проді жодного разу не зустрічалися для переговорів. Водночас обидва лідери кажуть, що двосторонні відносини перебувають «на стадії піднесення».

За останніми домовленостями, український Президент має приїхати до Рима після вересневих парламентських виборів.
XS
SM
MD
LG