Доступність посилання

ТОП новини

Поляки очікують, що після парламентських виборів в Україні та Польщі в обох державах настане час політичної стабільності


Єва Поштар Варшава, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Політичної стабільності у державі – цього перш за все бажають напередодні дострокових парламентських виборів українці та поляки. Польські коментатори знаходять щораз більше аналогів у ситуації в обох країнах. Чого очікують у Польщі від виборів в Україні?


Українські та польські дострокові парламентські вибори розділяє в часі лише три тижні. Про очікування від виборів в Україні Радіо Свобода запитало спікера Сенату, верхньої палати польського парламенту, Богдана Борусевича.

«Мені хотілось би, щоб після виборів в Україні був створений стійкий уряд, який орієнтується на Європу. Це мої мрії, однак парламент обиратимуть українці. На мою думку, вся біда в тому, що в Україні надалі існує географічно-політичний розподіл її суспільства. Може бути так, що виразна перемога на виборах однієї політичної фракції, одного чи іншого табору: помаранчевого чи синього – може в кінцевому підсумку призвести до того, що назавжди розійдуться захід України та центральна її частина зі східними областями».

Що бажає громадянам України на недільні вибори спікер польського сенату?

Лех і Марія Качиньскі
«Бажаю українцям добре вибирати, щоб результати виборів довели Україну до політичної стабільності на чотири роки. Так, щоб вибори не треба було скоро повторювати».

Попереду політичний злам

Польські коментатори наголошують, що парламентські вибори в Україні й Польщі подібні тим, що і в одній, і в іншій державі вони означають закінчення певного етапу в політиці: в Україні закінчилась епоха Помаранчевої революції, у Польщі – загальмувала революція, що мала на меті моральне оновлення держави.

Коментатори вважають, що і українці, і поляки втомлені політичними війнами, які ведуть державні та партійні лідери. Польський соціолог Мирослав Пенчак вважає, що попереду в України та Польщі «політичний злам».


Про те, чого чекають у Польщі від українських парламентських виборів, Радіо Свобода запитало оглядача щоденника «Жечпосполіта» Пьотра Косцінського.

«Ми повинні бажати, щоб, незалежно від того, хто переможе на виборах, він був налаштований на співпрацю з Польщею. Тому ми в першу чергу повинні надіятись на перемогу проєвропейських угруповань. Однак, коли переможуть ті, хто заявляє ніби про свою відкритість до Європи, хоч практично діє навпаки, тоді треба сподіватися, що нам вдасться переконати їх до європейської інтеграції».
XS
SM
MD
LG