Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії уважно стежать за останніми подіями в Україні і сподіваються, що вибори відбудуться відповідно до визначених демократичних стандартів


Людмила Пилип Рига, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Латвії уважно стежать за останніми подіями в Україні і сподіваються, що позачергові парламентські вибори в ній відбудуться відповідно до визначених демократичних стандартів. Цим переймаються і депутати Саейми (парламенту) Латвійської Республіки, яких пов’язує активна співпраця з українськими парламентарями, і пересічні латвійці, яким також не байдужа майбутня доля українського народу.


Сім спостерігачів, які представляють парламент Латвії, громадські організації та міністерство у справах регіонального розвитку, вже перебувають в Україні, щоб спостерігати, як відбуватимуться там парламентські вибори.

Спостерігатимуть латвійці в рамках місій ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО та Парламентської Асамблеї Ради Європи за перебігом виборів в Одесі, Києві та області.

Латвійські спостерігачі не тільки професіонали своєї справи, а й добре ознайомлені з ситуацією в Україні, як, зокрема, секретар президії Саейми Латвійської Республіки Дзінтарс Расначс, який спостерігатиме 30 вересня на виборчих дільницях у Києві.

«Я, починаючи з Помаранчевої революції, спостерігав на усіх виборах в Україні – і на усіх турах президентських виборів, і на попередніх парламентських виборах. Досвід у мене є. Я буваю в Україні, а також постійно слідкую за подіями в ній за допомогою українських телеканалів, тому я добре поінформований про ситуацію в Україні».

Латвійські спостерігачі будуть розділені на команди, в кожній по 2 особи. Упродовж дня виборів вони відвідають понад 10 виборчих дільниць.

«На виборчих дільницях будуть заповнені опитувальні анкети, опитувати будемо керівника виборчої дільниці. Також буде констатована ситуація на дільниці, чи є спостерігачі, чи були представники преси, чи є будь-які претензії чи порушення. Це головна наша робота».

Спостерігачі висловлюються нейтрально, пересічні латвійці сподіваються на краще в Україні

Секретар Президії Саейми Латвії вважає, що ці вибори обов’язково вплинуть на політичний клімат в Україні.

«Нам, як міжнародним спостерігачам, слід бути нейтральними і не можна прямо або непрямо виловлювати свої симпатії тим чи іншим політичним силам. Тому, говорячи про політичний клімат, я можу лише сказати, що міжнародна громадськість зацікавлена в стабільності, розвитку та демократії в Україні», – каже представник латвійських спостерігачів.

І пересічні латвійці з симпатією ставляться до українців та України і сподіваються, що після виборів ситуація в країні поліпшиться.

«Ми їздимо щороку в Україну, і за цей час, що я познайомився з тими людьми, які там живуть, можу сказати, що це працьовиті, гостинні, добрі люди. Ну а те, що зараз відбудуться вибори, то хотілось би побажати тим, хто прийде до влади, подумали про свій народ, про те багатство, що вони мають. І дай їм Боже розуму, здоров’я і сил, щоб підняти Україну», – каже мешканець Риги Леонід.
XS
SM
MD
LG