Доступність посилання

ТОП новини

Голосування за кордоном. Лондон: Навіть нелегали можуть голосувати


Олекса Семенченко Ірина Тимчишин, голова виборчої комісії в дільниці у Лондоні на парламентських виборах 30 вересня, розповідає, що в дільниці чергують, щоб виборці, які не стоять на консульському обліку або з будь-яких причин не увійшли до списків виборців, могли зареєструватися, а відтак проголосувати. В останній тиждень зібрали близько 150 заяв.

Ірина Тимчишин, голова виборчої комісії в дільниці у Лондоні на парламентських виборах 30 вересня, розповідає, що в дільниці чергують, щоб виборці, які не стоять на консульському обліку або з будь-яких причин не увійшли до списків виборців, могли зареєструватися, а відтак проголосувати. В останній тиждень зібрали близько 150 заяв.

Радіо Свобода: А чи були якісь проблеми в бажаючих зареєструватися?

Ірина Тимчишин: Ми не мали жодних проблем: усі бажаючі могли зареєструватися. Простими вимогами для цього було мати чинний закордонний український паспорт і 18, або більше, років за віком.

Радіо Свобода: А скільки загалом людей зареєстровано у лондонській дільниці?

Ірина Тимчишин: Понад дві тисячі людей. Але слід врахувати, що багато з них – це ті, що довгий час стояли на консульському обліку. Багато з них можуть уже і не бути в Англії, а декого, можливо, й узагалі вже нема. Тому цей список не зовсім об’єктивно відображає дійсність.

Радіо Свобода: Чи можуть на цих виборах голосувати українці, що перебувають у Великій Британії нелегально?

Ірина Тимчишин: Так, можуть. Це не становить жодної проблеми. Дуже багато таких людей прийшли до нас і зареєструвалися, щоб проголосувати. Переважна більшість з них – із Західної України. Ми одержали від них дуже багато заяв. Власне, переважна більшість людей, які клопоталися про те, щоб їх завели на списки, аби проголосувати, – це ті, що перебувають тут нелегально.

Радіо Свобода: Чи треба було стояти на обліку в консульстві, щоб мати змогу голосувати?

Ірина Тимчишин: Нам дуже не допомогло те, що пішли чутки, наче цього року можуть голосувати лише особи, які стоять на консульському обліку, а також, що, буцімто, не матимуть права голосувати громадяни, які перебувають у країні нелегально. Це було великою неправдою. Ми отримали із Центральної виборчої комісії вказівки, де виразно вказувалося, що єдиною зміною правил реєстрації є зміна часу, до якого можна приймати заяви. Зміни до закону обмежили цей час. Але по суті відповідь щодо людей, які не перебувають на консульському обліку, є позитивною. Тобто, так, їм можна брати участь у виборах, якщо вони зареєструвалися. Але багато людей було, на жаль, дезінформовано. Вони про це не знали, і тому багато хто не голосує саме через це.

Радіо Свобода: Як пробігає сама процедура голосування? Що людина повинна робити, коли приходить на виборчу дільницю?

Ірина Тимчишин: Цього разу на виборчих дільницях є дуже серйозна проблема: ЦВК уклала списки так, як і в Україні, тобто починаючи з адрес, а не з прізвищ. Але ж тут адреси починаються з номерів будинків! Тобто люди є у списку не в порядку літер абетки, як завжди. Порядок є дуже заплутаний. В такому великому списку працівникам виборчої дільниці знайти людину дуже складно. Враховуючи це, ми уклали додатковий список у алфавітному порядку, де навпроти прізвища й імені подано порядковий номер людини уже на виборчому списку. Тому людей, які приходять на голосування, ми просимо перед входом на виборчу дільницю знайти себе на списку й перевірити свій порядковий номер. Знаючи цей номер, можна легко знайти людину на офіційному списку виборців, і вона може швидко проголосувати.
XS
SM
MD
LG