Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ голосував спокійно і без суттєвих порушень


Юлія Рацибарська Усі близько 2 тисяч виборчих дільниць Дніпропетровщини розпочали свою роботу вчасно. Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень, однак їх називають незначними, такими, що суттєво не вплинуть на результати волевиявлення.

Усі близько 2 тисяч виборчих дільниць Дніпропетровщини розпочали свою роботу вчасно. Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень, однак їх називають незначними, такими, що суттєво не вплинуть на результати волевиявлення.

У приміщенні 140-ї школи Дніпропетровська – одразу три виборчі дільниці, загалом тут голосує 6 тисяч людей, частина великого житлового масиву.

Із самого ранку в холі, де поставили кабінки, звучить російська «попса» і пахне печеним: щоб виборці могли підкріпитись, зі шкільного буфету винесли столик із пиріжками та сосисками в тісті.

«Все тихо, йде своєю чергою…»

Члени комісій підготувались до черг, але їх немає. За півдня проголосувала тільки третина виборців. Серед тих, хто прийшов на дільниці, в основному літні люди. «Це обов’язок кожної людини – обрати ту владу, яка їй подобається», – каже одна бабуся. «Не дуже їм вірю, але з двох „зол“ обираю менше, тому й вирішила голосувати», – каже інша.

Спостерігачі від партій не зафіксували ніяких порушень на дільниці. Пані Людмила стежить за виборчим процесом на дільниці з самого ранку, поки – без зауважень: «Поки нормально, без інцидентів. Була одна заява від жінки, яка не може проголосувати, її зафіксували. А так все тихо, йде своєю чергою».

А де ж моя дільниця ділася?

Більшість виборчих дільниць у Дніпропетровську розташувались у приміщеннях навчальних закладів, та не на всіх так спокійно, як на цій. Виборці дільниці №57, у сусідньому 29-му окрузі, зранку по кілька годин шукали, де проголосувати. В останній момент дільницю перенесли з однієї середньої школи до іншої, попередити людей не встигли.

«Комісія не укомплектована, запрошення не встигли розіслати всім, і взагалі голова комісії на виборах працює вперше», – розповідає виборець Тетяна, яка все ж таки знайшла дільницю і проголосувала.

Тільки дріб’язкові порушення у день виборів помітили на Дніпропетровщині й міжнародні спостерігачі: в одному з районів ціла вулиця була прикрашена передвиборчою агітацією «Нашої України», а у Дніпропетровську на деревах позалишалися сині стрічки Партії регіонів.

До порушень німецькі спостерігачі віднесли і те, що в обласному центрі лишились неприбраними білборди з соціальними ініціативами Президента. Спостерігач від Міжнародної громадської організації «За справедливі вибори» Тетяна Рьозник вважає, що, Президент – це фігура злагоди. «Він висловлює симпатії певній політичній силі чи партії – так не повинно бути. Президент вищий за все це. Принаймні так у демократичних країнах».
XS
SM
MD
LG