Доступність посилання

ТОП новини

Чи матиме Литвин «золоту акцію»? Поведінка Партії регіонів залежить від волі Рината Ахметова. (Російська преса про українські вибори)


Петро Кагуй Прага, 1 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua)


Хто фінансував Блок Володимира Литвина? Цим питанням переймається московська газета «Ведомости», яка зазначає, що Блок Володимира Литвина може отримати так звану «золоту акцію» у випадку рівних позицій регіоналів і «союзу помаранчевих». За одними твердженнями, це були бізнесмени, близькі до Президента Ющенка, а за іншими – до регіоналів.

Видання «РБК daily» пише, що нині поведінка Партії регіонів залежить від волі однієї особи – донецького олігарха Рината Ахметова: «Його представники все літо домовлялися із Секретаріатом Ющенка про широку коаліцію, але так і не домовилися: усі помаранчеві партії навідріз відмовилися від змови з регіоналами». При цьому «РБК daily», посилаючись на слова (одного з) українських політологів (Володимира Фесенка), зазначає, що тепер можуть проходити переговори на вищому рівні» – між спонсорами регіоналів і помаранчевих: Ринатом Ахметовим і співвласником групи «Приват» Ігорем Коломойським.

Газета «Время новостей» звернула увагу на той факт, що в день голосування вулицями Донецька курсували автобуси із плакатами: «Ми – вони!» А через гучномовці російською мовою повідомляли: «Увага! Говорить Донецьк! Це стосується усіх! На 11:00 явка на Західній Україні становила 50 відсотків!». З огляду на це мешканців Донецька закликали обов’язково взяти участь у голосуванні, оскільки, як лунало із гучномовців, «від Донецька і Донецької області залежить доля виборів».

Німецький політолог Олександр Рар на шпальтах видання «Российская газета» розглядає, зокрема, варіант перемоги БЮТу і «Нашої України – Народної самооборони», за якої Юлія Тимошенко стає Прем''єр-міністром. За словами Рара, це означатиме, що еліту Східної України усунуть від влади, розпочнуться нові протистояння між урядом Тимошенко і східно-українськими олігархами. «Крім того, Ющенко постійно витіснятиме Тимошенко. А та прагнутиме до того, щоб самій обійняти посаду президента. Для країни це стане періодом нестабільності. Західні інвестори можуть налякатися і відмовитися інвестувати в економіку України», – припускає Олександр Рар.

Російський політик Борис Нємцов, який був радником Президента Ющенка, у статті в газеті «Коммерсантъ» порівнює Україну з вантажівкою, у якій за кермом три далекобійники: Ющенко, Тимошенко і Янукович, котрі час від часу сваряться і виривають один в одного кермо. Надриваючи мотор, вантажівка їде в бік Європи. При цьому вона не вибивається з колії. Найголовніше, зазначає Борис Нєцов, хоча водіїв три, дорога в української вантажівки одна – до Європи.
XS
SM
MD
LG