Доступність посилання

ТОП новини

Європейські спостерігачі: «Україна починає нову сторінку історії»


Богдана Костюк Київ 1 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дострокові парламентські вибори в Україні у цілому відбулися згідно з демократичними європейськими нормами. Однак новому парламентові України варто провести реформу виборчого законодавства. Такий підсумок зробила місія європейських спостерігачів.

Ганне Северинсен
У цілому, за перебігом виборів у різних куточках України спостерігали понад 3 тисячі іноземців, з них найпотужнішу делегацію надіслали Європейський парламент, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи. Київ, Харків, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Одеса, Севастополь, Львів, Вінниця – це неповна географія перебування європейської місії спостерігачів на українських виборах.

Виборча законодавча база потребує змін

День голосування пройшов спокійно і мирно, процес голосування і підрахунку голосів відбувався прозоро, відповідно до європейських стандартів, констатує координатор спостерігачів від ОБСЄ Тоні Тінгаард.Та виборча законодавча база виглядає застарілою і потребує змін, вважають спостерігачі. Через зміни до законів, внесені цієї весни, не змогли нормально проголосувати українці, які повернулися з-за кордону після 1 серпня; були ліквідовані відкріпні талони; важко було відстежити прозорість процесу голосування вдома.

Типовість цих порушень змусила співдоповідачку моніторингового комітету по Україні Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен зробити висновок про необхідність реформування українського виборчого законодавства і не тільки його. Український закон про вибори не ідеальний, і поправки до нього негативно вплинули на вчорашні вибори, переконана Северинсен.

А член Європарламенту, який опікується співпрацею з Україною, румунський політик Адріан Северин переконаний, що реформування потребує не лише виборче законодавство. «Усі провідні політичні сили в Україні прагнуть поліпшувати стосунки України з Євросоюзом і Росією, усі вони підтримують політичну реформу. Ми вважаємо, що на цих засадах буде сформована нова більшість (парламентська) і новий уряд».

Спостерігачі від європейських інституцій відзначили: український народ своє слово сказав, тепер час політикам ставати до роботи, здійснювати свої обіцянки.
XS
SM
MD
LG