Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Луганщині: звинувачення у фальсифікації та висока явка


Ярослав Гребенюк Луганськ, 1 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Луганщині вибори проходили досить спокійно. Але без скандалів не обійшлося. У підкупі виборців звинуватили БЮТ, а фальсифікаціях – Партію регіонів.

Чи не найголовнішу роль у скандалах у день виборів виконували студенти. Першими про підкуп студентів повідомили луганські телеканали та Інтернет-ресурси, власники яких належать до табору Партії регіонів. Буцімто голоси купували у Східноукраїнському та Педагогічному університетах представники Блоку Юлії Тимошенко.

В''ячеслав Серпокрилов піймав за руку фальсифікаторів.
(RadioSvoboda.Ua)
Проте ця інформація носила анонімний характер, без жодних імен чи доказів. А спостерігачі від блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» конкретику знайшли. Заступник голови обласного штабу блоку «Наша Україна-Народна самооборона» В’ячеслав Серпокрилов розповідає, що в Аграрному університеті бачили викладачів, які збирали підписи від кураторів студентських груп. «Куратор відповідав за те, щоб довести групу виборців до виборчої дільниці, щоб вони проголосували за Партію регіонів.

Вилучені аркуші з номерами гуртожитків та виборчих дільниць і з підписами кураторів обласний штаб «НУ-НС» представив пресі. Пан Серпокрилов зазначив, що фальсифікатори вчинили фізичного опору та знищили частину документів.

Спостерегач Галина Зенцева: "Люди приходять із запрошеннями, але у списках їх немає!"
(RadioSvoboda.Ua)
Та університетська карта була не єдиною, яку розіграли на Луганщині. Складнощів зазнали сотні людей, яких чомусь виключили із списків виборців. На дільниці 97 102-го округу до 13-ої години спостерігачі зафіксували кілька десятків таких випадків. Спостерігачка Галина Зенцева каже, що чомусь цілі родини були виключені зі списків, і хоча у списках дільничної комісії ці люди були, окружна комісія чомусь їх викреслила.

А прогресивні соціалісти вважають такі ускладнення навмисними. Кандидат у нардепи від ПСПУ Любов Корсакова повідомляє, що раніше їхні представники бачили, як масово ксерокопіювіювались живі підписи виборців з дільничних відомостей минулих років.

Пані Корсакова наполягає, що копіювання було підготовкою до фальсифікацій. Зацікавлені у фальсифікаціях сили, за її словами, бажають використати бюлетені людей, які не змогли проголосувати.

За попередніми підсумками, луганці знову показали найвищу по Україні явку та знову віддали за Партію Регіонів більшість голосів.
XS
SM
MD
LG