Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія: Попри наявність енергетичного діалогу з Україною ЄС не допоможе їй сплатити борги за російський газ


ЄС також скличе в середині жовтня термінове засідання Координаційної групи з питань газу, куди Єврокомісія запросить представників України та Росії для обговорення газових проблем цих країн.

Таку думку висловив у середу речник Комісара ЄС із енергетики Ферран Таррадельяс і Еспунь.

ЄС також скличе в середині жовтня термінове засідання Координаційної групи з питань газу, куди Єврокомісія запросить представників України та Росії для обговорення газових проблем цих країн, повідомив речник.

Він звернув увагу, що, коли ситуація з припиненням поставок газу з Росії до України 2005 року була неприйнятною, цього разу «Ґазпром» заздалегідь попередив Європу про намір зменшити газопостачання до України.

Речник єврокомісара нагадав, що «Ґазпром» уже 30 років постачає газ до Європи і є надійним та стабільним партнером.

Єврокомісія розглядає проблему як комерційний конфлікт між Росією та Україною і не має жодних коментарів щодо того, що заява «Ґазпрому» про зменшення поставок газу через борги може бути пов’язана з результатами парламентських виборів в Україні.

У вівторок «Ґазпром» заявив, що обмежить постачання газу в Україну у разі непогашення боргу.

Офіційний представник російського монополіста Серґей Купріянов повідомив, що його компанія вже надіслала своїм європейським партнерам повідомлення про наявні, як він сказав, проблеми з постачанням газу в Україну.

Речник «Ґазпрому» заявив, що заборгованість української сторони за газопостачання становить понад 1 мільярд 300 мільйонів доларів.

Агентство «Ройтерз» навело слова іншого представника «Ґазпрому», який запевняв, що ця заява не пов’язана з результатами парламентських виборів в Україні.

Європейська Комісія, отримавши попередження «Ґазпрому», того ж дня, в вівторок, закликала сторони «знайти швидке залагодження» цієї справи.

Із українського боку компанія «УкрГаз-Енерго» підтвердила наявність боргу перед компанією «РосУкрЕнерго», через яку до України постачають імпортований газ.

Представник «УкрГаз-Енерго» заявив, що швидкість погашення боргу залежатиме від того, наскільки швидко розрахується найбільший боржник – «Нафтогаз України».

Своєї версії суми боргу в прес-службі «УкрГаз-Енерго», яке є спільним підприємством «Нафтогазу України» та «РосУкрЕнерго», не назвали.

Водночас у «Нафтогазі України» «не розуміють, що має на увазі „Ґазпром“». «Ми не розуміємо, звідки взялася» така сума, навело слова речника «Нафтогазу» агентство «Франс-Прес».

Тим часом перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров у середу на брифінгу після засідання Кабміну сказав, що сума боргу, яку називає «Ґазпром», не є боргом української сторони перед Росією. За його словами, ця цифра перебільшена.

У Москві речник «Ґазпрому» Серґей Купріянов сказав агентству «Асошієйтед Прес», що згадана сума є боргом не українського уряду, а українських споживачів.

Тим часом колишній голова компанії «Укртранснафта» Олександр Тодійчук вважає, що заяви російського «Ґазпрому» про «газові» борги Києва є намаганням вплинути на формування нового уряду в Україні.

В інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Тодійчук заявив: «Не випадковим є час такого повідомлення. Навіть не у понеділок, 1 жовтня, а у вівторок, коли остаточно визначились результати парламентських виборів в Україні, які не є, мабуть, оптимальними для Росії. Я думаю, що це бажання „допомогти“ Україні сформувати новий уряд із збереженням в ньому лобістів своїх інтересів».

Водночас Микола Азаров висловив думку, що заява «Ґазпрому» про намір скоротити газопостачання не пов’язана з політичною ситуацією в Україні.

Матеріал до теми:

• Чи допоможуть російському «Газпромові» творці його нового іміджу?
XS
SM
MD
LG