Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес і політика. Львівська картина співжиття


Галина Терещук Львів, 3 вересня, 2007 ( Radiosvoboda.Ua ) – Чи впливає ситуація в українській політиці на підприємництво? Як реагують інвестори на нестабільність у державі? У Львові 3-го жовтня розпочався 7 міжнародний інвестиційний форум, і місцева влада вкотре сподівається привабити інвестора у прикордонний регіон.

Юрій Пеленський народився у Великобританії і там мешкав 40 років. Його батьки, уродженці Львівщини, у 1941 році емігрували в Англію. Уже 14-й рік пан Пеленський проживає у Львівській області, у місті Миколаєві. Тут одружився з українкою. Але кохана дружина не хотіла залишати батьківщину, і Юрій, полишивши бізнес в Англії, започаткував агропідприємство «Лендком». Він залучив інвесторів з Великобританії, які уже вклали понад 40 мільйонів доларів у підприємницьку діяльність: придбали сучасну техніку, орендують 15 тисяч га землі у селян на Львівщині, 10 тисяч – на Тернопільщині і 12 тисяч – на Івано-Франківщині. Вирощують пшеницю, ріпак, ячмінь. На підприємстві працюють 170 селян. До слова, податки залишаються у районах.

Розвиток гальмують високі українські кредитні відсотки

Юрій Пеленський розповідає, що англійські інвестори спершу хотіли працювати в Польщі чи Угорщині, але він їх переконав іти в Україну. Спочатку було важко, передусім із законодавством. «Посадові люди нас слухали, пили каву і їхали, забуваючи про нас. Вже працюємо в Україні 18 місяців, і все гаразд».

Юрій Пеленський вважає, що однією із проблем для розвитку сільськогосподарського бізнесу в Україні є високі кредитні відсотки. Скажімо, у Великобританії вони становлять 3 %, а в Україні – до 23%. Щодо політичної ситуації, то на початку діяльності англійські інвестори вирішили: політика поза ними.

Банкір Степан Кубів також вважає, що політика не впливає безпосередньо на бізнес. Ситуація в політиці не вплинула на його справи з польськими інвестиціями у «Кредобанку». 30-го серпня банк отримав інвестиції з Польщі в розмірі 175 мільйонів гривень і відкрив кредитну лінію на 20 мільйонів доларів. «Це свідчить про стабільні показники в державі. Переважно власність і бізнес стали на такі міцні базові позиції, що політичні інтриги йдуть окремо, а бізнес — своєю дорогою».



Бізнес хоче розвиватися і мати прозорі правила гри

Підприємець зі Львова Михайло Яворський вважає, що бізнес усе ж хоче політичної стабільності у державі. А першими кроками нового уряду, на його думку, мало б бути зменшення кредитних відсотків, щоб люди могли починати підприємницьку діяльність і створювати робочі місця.

Пан Яворський переконаний, бізнес чутливий на політичну ситуацію. Діловим людям набридла нестабільність, кожен хоче розвиватись і мати прозорі умови гри. «Ми бачимо, що по бізнесовому клімату Україна серед інших країн пасе задніх. Треба дати можливість талановитим людям, допомагати талановитим, щоб створювати робочі місця».

У Польщі, щоб відкрити нове підприємство, потрібно 2 тижні, у Великій Британії 15 хвилин, в Україні — кілька місяців. На думку західних інвесторів і українських підприємців, з якими довелось поспілкуватись, важливо, щоб уряд зробив сприятливі умови для ведення малого і середнього бізнесу. Тоді рівень безробіття в Україні зменшиться і поліпшиться економічна ситуація.
XS
SM
MD
LG