Доступність посилання

ТОП новини

Агітація чи мистецька акція? У Луганську розберуться.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Луганське літературне угруповання СТАН у день виборів провело на вулицях міста мистецьку акцію. Принаймні, учасники вважали цю акцію мистецькою. А пояснення доведеться давати в прокуратурі.

Акція «Вибори є – вибору нема!» 30 вересня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Члени угруповання СТАН Олена Заславська, Ярослав Мінкін, Олександр Сигида
(RadioSvoboda.Ua)
30-го вересня луганські літератори провели акцію «Вибори є – вибору нема!», так званий флеш-моб, підчас якого засобами пантоміми учасники показували своє негативне ставлення до дострокових парламентських виборів. Себто, юнаки та дівчата ходили вулицями міста в футболках з написами «Все одно ніхто не почує!», «Залиш свій голос для себе!», при цьому їхні роти були заклеєні чорними скотчем.

Репортаж про винахідливих луганців потрапив до українських теленовин. Реакція була негайною. СТАНівців побачила кандидат у народні депутати від ПСПУ Любов Корсакова, вона вбачала в їхніх діях порушення Закону про передвиборну агітацію і відправила заяву в міліцію.

Заклеїти собі рот і бути вдягнутим у футболку з надписом, що закликає виборців не голосувати, це тиск на волевиявлення людей, вважає пані Корсакова. «Закликати голосувати за когось або не голосувати за когось – це є передвиборною агітацією. Згідно з законом будь-яка агітація припиняється за 24 години до дня виборів», – каже Любов Корсакова.

Не всі обурені творчою акцією літераторів

Акція «Вибори є – вибору нема!» 30-го вересня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Корсакова висловила своє незадоволення на зібранні в Луганському прес-клубі, де підбивали підсумки голосування. Але помаранчеві політики її не підтримали. Їм молоді поети не заважають брати учать у виборах. В’ячеслав Сєрпокрилов з «Нашої України» каже, що невинні 10-15 людей мають право носити будь-які футболки у будь-який день. «Домагатися кримінальної справи, класти заяви до прокуратури і судів – я не вбачаю в цьому нічого, крім бажання замулити очі і відвести увагу від насправді масової фальсифікації виборів», – каже В’ячеслав Серпокрилов.

А вчора Ярославові Мінкіну, лідерові літературного угруповання СТАН довелося давати пояснення у міському управлінні внутрішніх справ. Ярослав розказав, що слідчий поводився чемно, а наприкінці бесіди повідомив, що подробиці справи з’ясовуватиме далі прокуратура.

Учасники СТАНу – луганські письменники, журналісти, студенти — не надто налякалися і гадають, що здоровий глузд переможе.

*Flash mob. З англійської. Юрбище. Flash – спалах; mob – юрба. Велика група людей раптом збирається в публічному місці, вони роблять щось надзвичайне і швидко розходяться.

Перший флеш-моб відбувся в Нью-Йорку в червні 2003 року в універмазі Macy’s. Понад 100 осіб зібралися навколо дорогого килима. Коли до них зверталися продавці, вони розповідали, що живуть разом, ухвалюють усі рішення колективно і що зібралися, щоб купити «килим любові».
XS
SM
MD
LG