Доступність посилання

ТОП новини

Київська влада роздає землю. Опозиція стверджує, що нелегально.


Леся Бакалець Київ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Рішення Київської влади роздати майже 650 га столичної землі спричинили судові позови та акції протесту. БЮТ та Блок Віталія Кличка в міськраді кажуть, що це чергове розбазарювання землі, а секретар Київради Олесь Довгий запевняє, що депутати діяли за буквою закону.

Розгляд 400 земельних питань, роздача близько 641 гектарів землі – такий результат позачергового засідання київської влади за версією опозиції. БЮТ та блок Віталія Кличка вже подали позови до суду та Генпрокуратури про скасування всіх рішень, які ухвалили київські депутати з більшості в понеділок.

Як насправді відбулися засідання Київради?

За словами депутата від БЮТ Юрія Дмитрука, на засіданні не було більшості, і, відповідно, ухвалювати рішення Київрада не могла. Земельні ж питання не були оформлені належним чином, пояснює він, адже кожний землевідвід повинен пройти земельну комісію, Управління правового забезпечення, і лише потім питання виноситься на розгляд депутатів. Жодних цих документів, стверджує Юрій Дмитрук, не було. Але найбільше порушення — це виділення землі підставним приватним особам, вважає він.

Ці приватні особи – справжні люди, які чекають на приватизацію своєї землі роками, каже представниця фракції Леоніда Черновецького Алла Шлапак. Вона переконує, що засідання проходило виключно в рамках закону. І питання, які там вирішили, дуже важливі для столиці. Наприклад, підготовка Києва до зими.Стосовно земельних звинувачень своїх опонентів, Алла Шлапак дивується, що такі звинувачення лунають саме в день проведення засідання. Вже відбулося багато засідань земельних комісій, і жодного разу ніхто не говорив про те, що там якісь порушення, тому що порушень немає, твердить пані Шлапак.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала переконаний, ігнорувати роботу Київради не можна. «Не брати участь у засіданнях – це якимось чином сприяти тому, що робить більшість у Київраді. Треба блокувати, треба показувати. Це інформаційний привід для того, щоб звернути увагу киян.Слід чіплятися до всяких регламентних норм, вони і так їх порушують. Це будуть підстави, щоб подавати позови до суду. З моєї точки зору, це все може погано закінчитись для нинішньої київської влади».

Киянам треба організуватися

Загрозу для нинішньої київської влади також можуть становити самі кияни, каже депутат від блоку Віталія Кличка Володимир Бондаренко. Але для цього їм потрібно об’єднатися. Бо поки що, каже Володимир Бондаренко, кияни ламають паркани і лягають під бульдозери тільки тоді, коли саме під їхніми вікнами починають будувати. Сусідній двір їх уже не цікавить. «Мешканців Оболонського району мало хвилює, що робиться в Голосіївському, так само голосіївців мало хвилює оболонське безчинство. Тому найстрашніше для влади – це об’єднання зусиль людей, які борються в різних частинах міста».

Володимир Бондаренко каже, що проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги кияни боролися дуже активно. А те, що в Києві сьогодні розкрадаються мільярди доларів на земельних ділянках, за його словами, цікавить мало кого.
XS
SM
MD
LG