Доступність посилання

ТОП новини

До якої коаліції закликає Президент?


Кирило Булкін Київ, 3 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко виступив з промовою, в якій окреслив власне бачення подальших політичних процесів після закінчення підрахунку голосів. Насамперед це бачення стосувалося принципів формування коаліції у майбутній Верховній Раді. Президент апелював переважно до трьох найбільших політичних сил – Партії Регіонів, БЮТ та «Нашої України – Народної Самооборони». Чи означає це, що він закликав до створення широкої коаліції?

Заява Президента щодо формування парламентської коаліції. 3 жовтня 2007 року.
(official site)
Віктор Ющенко у промові зазначив, що стабілізацію політичної ситуації сьогодні не забезпечуватиме «ні крісло Прем’єр-міністра, ні розподіл портфелів в уряді». Тому він акцентував на необхідності політичного порозуміння між трьома найбільшими політичними силами: «Даю доручення Партії регіонів, БЮТ, НУНС разом з іншими переможцями парламентських виборів розпочати попередні політичні консультації щодо формування більшості в українському парламенті і формування уряду України».

Регіональне розуміння слів Президента

Слова Президента багато в чому перегукуються з тим, що говорив на сьогоднішньому засіданні Кабміну Віктор Янукович: «Шукати в Україні ворогів не треба. Шукати треба союзників і об’єднуватись навколо конкретних справ».

Отже, не дивно, що в Партії регіонів сьогоднішній виступ Президента Ющенка зрозуміли як заклик до широкої коаліції, про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу партії. У повідомленні навіть процитовано слова Віктора Януковича про підтримку заклику Президента до створення широкої коаліції: «Партія регіонів завжди відстоювала необхідність консолідації політичних сил, формування широкої коаліції у Верховній Раді».

Тлумачення Юлії Тимошенко

Натомість лідерка БЮТ трактує слова Президента зовсім по-іншому. Її заява з’явилася майже одразу після виступу Віктора Ющенка. Юлія Тимошенко застерегла, що у разі створення коаліції Партії регіонів та "Нашої України" її блок буде в опозиції. А згодом на брифінгу пояснила своє розуміння позиції Президента: «Коли Президент сказав, що він закликає всі політичні сили до проведення переговорів, я думаю, що переговори він мав на увазі з Партією регіонів потрібно проводити виключно як з потенційною парламентською опозицією для того, щоб врегулювати всі стосунки, які можуть бути між владою і опозицією».

Не вважає слова Президента закликом до створення широкої коаліції і нашоукраїнець Юрій Ключковський: «Я переконаний, що там не було заклику до широкої коаліції, навіть близько. Президент звернувся до основних політичних сил з пропозицією визначитися, хто з них є влада, хто – опозиція, і виробити правила стосунків між владою і опозицією».

Аналітики президентські слова теж аналізують по різному

Експерти теж по-різному трактують виступ Президента. Так, політолог Кость Бондаренко вважає їх однозначним закликом до створення так званої широкої коаліції у складі Партії Регіонів, БЮТ та НУНС. «Він сказав саме про широку коаліцію, і думаю, що реакція Блоку Юлії Тимошенко є більш ніж природною, оскільки вона свідчить про те, що фактично широка коаліція може відбутися не у форматі, запропонованому Президентом, а тільки у форматі: Наша Україна – [Народна Самооборона] плюс Партія Регіонів».

Однак багато хто вважає, що заява президента Ющенка не містить заклику до створення широкої коаліції. Так, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко каже, що таке враження може скластися лише «на перший погляд». Якщо ж глибше проаналізувати виступ Президента, то він просто виступив як Президент усієї України, закликавши політичні сили до конструктивної співпраці.

«Президент зобов’язаний виконувати роль і функцію пошуку точок рівноваги. Однак чи є це тотожним формулі широкої коаліції? Ні, це не є тотожним. Більше того, Президент розуміє, що його політична кар’єра багато в чому залежить саме від того, чи відбудеться демократична коаліція».

Тиждень тому, зустрічаючись з Юлею Тимошенко, Президент підкреслював «… У нас є тільки один варіант – це формування демократичної коаліції. І велика крапка. Іншої коаліції не буде».

Матеріали до теми:

• Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Розстановка парламентської шахівниці • Українські вибори та польська дуель (огляд польської преси) • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції...
XS
SM
MD
LG