Доступність посилання

ТОП новини

Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси)


Лондон, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародна преса переважно сприймає погрозу Ґазпрому скоротити наступного місяця обсяги постачання газу в Україну через начебто заборгованість, як відплату за перемогу на парламентських виборах помаранчевих сил.

Британська Financial Times на першій шпальті вміщує матеріал під назвою «Ґазпром погрожує відключити Україні газ». У ній мовиться, що аналітики оцінили погрозу російського монополіста «як політичний крок перед можливим поверненням до влади прозахідної коаліції у Києві. Це оголошення зродило побоювання, що зменшення постачання газу Києву … може викликати дефіцит у Європі, як це було під час торішнього цінового протистояння. Очікувалося, що повернення пані Тимошенко на посаду прем’єра … може напружити стосунки з Москвою… Тепер їй може бути складно розплачуватися з боргами, які накопичилися в дружнього Москві уряду попередника – прем’єр-міністра Віктора Януковича. Тимошенко вчора сказала Financial Times, що зробить все потрібне, щоб Україна не постраждала від відключення газу. «Але хай буде відомо, що до цього ризику призвела політика Януковича», – цитує щоденник Юлію Тимошенко.

Інша британська газета Guardian теж вважає, що заява Ґазпрому відображає невдоволення Росії з перспективи створення помаранчевого уряду в Києві: «Критики звинувачують Кремль у використанні поставок енергії як геополітичної зброї і засобу залякування сусідів…». В інтерв’ю Guardian минулого місяця пан Янукович сказав, що Україна нагромадила в резервуарах 26 мільярдів кубометрів газу завдяки "прозорим, стабільним та передбачуваним" стосункам з Росією. Але нічого не сказав про неоплачені рахунки.

Новий ультиматум Ґазпрому

Times у публікації під назвою «Ґазпром висуває новий ультиматум Україні» зазначає: «Критики Ґазпрому кажуть, що рішення зупинити постачання газу до колишньої радянської республіки пов’язане з люттю Кремля через прозахідну позицію пана Ющенка і його підтримку курсу України на Європейський Союз та НАТО. Намагання Ґазпрому забезпечити контроль над транзитними трубопроводами до Західної Європи вважається засадничим чинником цієї конфронтації. Транзитні країни мають значні прибутки з трубопроводів і знижують заробіток Росії від експорту газу».

А ось що пишуть на цю тему інші європейські видання. Іспанська El Mundo містить статтю під заголовком «Ґазпром погрожує зменшити постачання газу в Україну через несплату за нього»: «Крок Ґазпрому може бути відповіддю на заяву колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, що є головним кандидатом на те, щоб знову очолити помаранчевий уряд, що вона перегляне нинішній непрозорий механізм постачання російського газу в Україну».

Упередженість Росії

Італійська La Repubblica – «Путін перекрив газ Україні»: “Вже коли добігав кінця підрахунок виборчих бюлетенів, і лідером виявився помаранчевий блок, а проросійські сили безнадійно відстали, отоді з Москви надійшло різке послання Кремля. Через Ґазпром, енергетичну зброю Путіна, було нанесено удар нижче пояса... Він (Путін) сподівається розпалити обурення народу й направити його проти помаранчевих… Київ не може собі дозволити платити таку суму, хіба що погодиться на суворі компроміси, котрі Путін хоче нав’язати в обхід недільного голосування, яке не дозволяє проросійському прем’єру Віктору Януковичу формувати новий уряд».

Російська преса теж коментує цю тему. Зокрема, «Газета» містить статтю «Газ не стане помаранчевим»: «У випадку створення коаліції "Нашої України" з Партією регіонів (зі збереженням крісла прем’єра за Януковичем) питання ціни на газ не буде таким гострим, а для врегулювання заборгованості … завжди можна буде надати кредит. Урядові Юлії Тимошенко таких преференцій чекати не варто».

Матеріали до теми:

• Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України? • «Ґазпром»: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії
XS
SM
MD
LG