Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польські виборчі аналоги


Єва Поштар Варшава, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентські вибори в Україні позаду, до виборів польського парламенту залишилось менше трьох тижнів. Однак польські оглядачі знаходять щораз більше аналогів між політичною ситуацією в Україні та Польщі.

У Польщі, так само, як і в Україні, у передвиборних рейтингах лідирують три сили. Поляки перевагу надають партії братів Качинських «Право і Справедливість» або партії «Громадянська Платформа» Дональда Туска. Третє місце припадає коаліції «Лівиця і Демократи», лідером якої є колишній президент Александр Кваснєвський.

Коаліцію вирішує третя сила

Один із лідерів коаліції «Лівиця і Демократи» Вальдемар Дубаньовський вважає, що польська і українська ситуації дуже подібні. В обох країнах дві партії ідуть у передвиборних змаганнях пліч-о-пліч. Третя незначно відстає. Ця третя сила отримає більше голосів, ніж блок президента Ющенка в Україні, переконаний Дубаньовський. «Тому вважаю, що ця політична сила буде у Польщі рівноправним партнером у коаліційних переговорах».

Депутат польського сенату Стефан Нєсьоловський від «Громадянськлї Платформи» стверджує, що українська та польська ситуації подібні в тому, що дві перші партії мають подібний рейтинг популярності, тому вирішальний голос про коаліцію матиме третя партія.

Депутат польського парламенту від владної партії «Право і Справедливість» Марек Сускі, попри результати опитування громадської думки, все ж таки вважає, що його партія має шанс перемогти на виборах і отримати більшість у парламенті. «Якщо після виборів не буде сформована коаліція, тоді у Польщі може початись політична криза, яка вестиме до чергових дострокових виборів упродовж кількох найближчих місяців».

Політичні торги як в Україні, так і в Польщі

Аналітики відверто констатують, що після виборів 21 жовтня в Польщі розпочнуться політичні торги про утворення парламентської більшості. Ще до виборів 27 % поляків перевагу віддають післявиборній коаліції партій «Громадянська платформа» та «Лівиця і демократи». Трохи менше (18 %) — за коаліцію партій «Громадянська платформа» та «Право і справедливість».

Якою ж може бути коаліція, коли невеликою кількістю голосів на виборах переможе лідер за рейтингами — партія «Право і справедливість»? Заступник голови Європарламенту Марек Сівец каже, що історія показує, партія "Право і справедливість" задля збереження влади готова завершити коаліцію із кожним угрупованням.

А що ж буде, коли у польських виборах з невеликою різницею голосів переможе друга партія — «Громадянська платформа»? Пан Сівец каже, що ця партія буде змушена шукати потрібного партнера до коаліції. «Побоююсь, що партія «Право і справедливість» у такій коаліції не захоче бути молодшим братом».

Польщі також Ґазпром підняв ціни

Крім українсько-польських політичних аналогів є ще й інші. Ґазпром підвищив ціни на газ, а також змінив договір про формулу поставок. Переговори з Росією тривали більше року.Зрештою Польща була змушена піти на поступки.

Сьогодні немає для Польщі небезпеки газового шантажу з боку Росії, оскільки ціна поставок російського газу встановлюється за короткий термін на базі світових цін на енергоносії.
XS
SM
MD
LG