Доступність посилання

ТОП новини

Успішне випробування системи ПРО у США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах відбулося чергове успішне випробування нової системи протиракетної оборони. Відтепер, як стверджує міністерство оборони, система практично готова до використання у випадку необхідності.

У перебігу випробування ракету умовного противника було запущено з острова Кодьяк біля берегів Аляски у напрямку Каліфорнії. Радарна станція стеження біля Сакраменто, Каліфорнія, зафіксувала цей старт і ракета-перехоплювач злетіла з військової бази Ванденберг. Вона протаранила і знищила боєголовку умовного противника. Це все одно, що кулею збити іншу кулю у польоті, сказав на брифінгу у Пентагоні генерал Генрі Оберінг, директор Агенції протиракетної оборони.

На запитання, чи можна вважати систему відпрацьованою і готовою до використання, Оберінг відповів ствердно: «Чи буде ця система працювати за умов складніших загроз у майбутньому? Ми вважаємо, що так, буде».

Розрахована на загрозу з боку Північної Кореї та Ірану

Журналісти запитали генерала, чи зможе нова система протиракетної оборони протистояти російським ракетам.

«Система, котру ми розгортаємо, я наголошую, не має нічого спільного з росіянами. Вона розрахована на загрозу з боку Північної Кореї та Ірану... Крім того, у росіян є сотні ракет із тисячами боєголовок, вони оснащені найсучаснішими контрзаходами. Наша система протиракетної оборони не розрахована на такі ракети», – зазначив генерал Оберінг.

Він пояснив, що Північна Корея або Іран не мають великої кількості ракет, а з тими, що в них є, американська система може дати собі раду.

Система, яку щойно випробували, призначена для розгортання на території Чехії та Польщі. Зокрема, у Польщі мають розташувати 10 ракет-перехоплювачів, а у Чехії – радари стеження. Міністр оборони Роберт Гейтс і держсекретар Кондоліза Райс невдовзі вирушать до Москви для переговорів на цю тему. Росіяни налаштовані категорично проти американських планів захисту Європи від потенційної ракетної атаки з боку Ірану.
XS
SM
MD
LG