Доступність посилання

ТОП новини

СБУ протидіє контрабанді наркотиків на Луганщині


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – На Луганщині зібрали рекордний урожай конопель. Щоправда, зібрали його не ті, хто висівав. Управління СБУ знищило на нелегальних плантаціях понад 70 тонн невисушеної травички.

Засушливе літо цього року пішло на користь коноплям. «Ялинки» по 2-3 метри можна було побачити на кукурудзяних та соняшникових полях сільських районів Луганщини – Троїцького, Попаснянського, Біловодського, Марківського.

Проте до часу збору врожаю, кінця вересня, коноплі не достояли. Каже речник управління СБУ в Луганській області Юлія Єременко:

«Особливу ставку в організації контрабандного вивозу наркотичного засобу кримінальні угруповання роблять на Луганську область. Адже кордон поряд. Обов’язком органів СБУ є протидія контрабанді наркотиків. Вирощування конопель є її підготовчим етапом. Коли врожай буде зібраний, перероблений і марихуана почне вивозитись із України, затримувати її буде в десятки разів складніше».

Цього року Служба безпеки знищила понад 70 тонн сировини. Це у 14 разів більше, ніж минулого року – тоді з плантацій області було вилучено «лише» 5 тонн.

Найбільше її виявлено під селом Миколаївка Попаснянського району. Урожайність там перевищила 10 центнерів з гектару – з 40 гектарів комбайнами зібрали понад 40 тонн.

Але ж не вся марихуана йде на експорт. Значна частина її залишається в Україні. Від початку року міліція вилучила 1283 кілограми готової марихуани, а за літо та вересень знищила близько 48 тисяч кущів коноплі заввишки від півтора до трьох метрів. Каже старший уповноважений з особливо важливих справ управління з боротьби із незаконним обігом наркотиків Володимир Ларьов:

«Марихуани на тонну більше. Більше стали вилучати саме великих обсягів. Ми відійшли від дрібниць – раніше багато затримували по 5, по 7 грамів. Більше, краще – вилучаємо у крупних поставників».

Хоча б раз куштували марихуану, за різними відомостями, від 10 відсотків луганської молоді.Нині ціни зростають. Розказує Леонід, дизайнер однієї з рекламних агенцій Луганська:

«Десь вже із років вісім курю, не кожного дня, звісно. Ціни ростуть, цього року вони якось ненормально високі. Минулого року за «корабель» – це сірникова коробка – брали 30 гривень, кілька років тому гривень 20 — була нормальна ціна. Цього ж року навіть у сезон, коли ціни падають зазвичай, менше 50 гривень важко знайти».

Отже, обсяги падають, ціни зростають – укупі це дасть зниження споживання маріхуани, прогнозують експерти.
XS
SM
MD
LG