Доступність посилання

ТОП новини

Післявиборча столиця: наскільки вірогідні зміни?


Леся Бакалець Київ, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Що означають останні події в Києві? Масова роздача київської землі у розпал дострокових виборів, переконлива підтримка киянами Блоку Юлії Тимошенко і, нарешті, інформація про можливий продаж Правекс-банку, невідокремного від імені київського мера?

Київ -- Мітинг Партії Регіонів на Майдані Незалежності, 28 вересня 2007 р.
Сьогоднішня інформація про можливий продаж “Правекс-банку”, помножена на підтримку киянами Юлії Тимошенко, яка не приховує свого критичного ставлення до нинішнього міського голови столиці, породила зливу інтерпретацій. Найрадикальніші з них проголошують: Леонід Черновецький готується здавати Київ. Втім, ситуація не є такою однозначною. Степан Черновецький, глава правління “Правекс-банку” і син мера, каже: ані продавати свій банк, ані купувати новий він наміру не має. Мені не потрібен інший банк, якщо я і так керую одним із найбільших банків України, каже він в інтерв’ю Радіо Свобода. За його словами, тільки за ці півроку “Правекс” продемонстрував рекордний прибуток, тому про зменшення його рентабельності не йдеться. Так само, як і власне про продаж:

“Можу сказати вам абсолютно точно. Сьогодні рішення як правлінням банку, так і акціонерами ухвалене не було стосовно продажу “Правекс-банку”. В принципі, сам по собі банк дуже привабливий для інвесторів, і, звичайно, пропозиції до нас надходять. Але рішення щодо продажу не ухвалене. І в планах цього не було”.

Голові Асоціації банків України Олександру Сугоняці цю тему коментувати важко і от чому:

“Для мене ця тема нова. Очевидно, що тут є економічна складова, а чи є тут політична, я не знаю. “Правекс-банк” не є членом Асоціації банків України. І він один з небагатьох, який не дає асоціації баланс”.

Але як би не було з “Правекс-банком”, політичні позиції київського голови після виборів послабшали, кажуть експерти. У Києві на дострокових парламентських виборах БЮТ набрав 46% голосів, ще понад 15% набрала “Наша Україна - Народна Самооборона”. Обидві політичні сили говорять про необхідність переобрання київського мера. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала стверджує, що зараз фактично всі головні політичні гравці воліють дистанціюватися від Леоніда Черновецького. Втім, результат БЮТу має насторожити не лише блок Леоніда Черновецького, а й інших опонентів Юлії Тимошенко. І в цьому для чинного столичного голови є певний шанс: “Це більше захитало її опонентів, які, можливо, зараз можуть почати блокувати чи гальмувати процес правового оформлення відсторонення Черновецького від влади ”.

Між тим, вже в перший день після виборів на позачерговому засіданні Київрада розглянула 400 земельних питань. І, як стверджує опозиція, роздала близько 641 гектарів землі. Одночасно екс-голова українського Інтерполу Кирило Куликов заявив про можливість виїзду київського мера закордон.

Матеріали до теми:

• Оскарження результатів виборів у судах. Чи допоможе це соціалістам потрапити у парламент? • Міжнародна преса: що означає заява Ющенка про консультації між переможцями виборів? • До якої коаліції закликає Президент? • Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Розстановка парламентської шахівниці
XS
SM
MD
LG