Доступність посилання

ТОП новини

«Суботники» в Азербайджані: відродження економіки чи повернення до рабовласницького ладу?


Дар’я Марченко Київ, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Держслужбовці, які організовано обробляють поля на вихідних, стали звичним явищем у Нахічеванській автономній республіці Азербайджану. Місцева влада заявляє, що усі вони волонтери, але самі лікарі та вчителі стверджують, що мусять займатись фізичною працею через загрозу звільнення з посад. Правозахисники переконані: ініціатива нахічеванської влади втягує республіку в авторитаризм.

Завтра лікарі та вчителі Нахічеванської автономної республіки змінять свої звичні знаряддя праці на мітли та сапи.

Останнім часом держслужбовці, вчителі то чи прибиральники, мають за наказом влади виконувати додаткову роботу на вихідних: замітати вулиці, поливати сади, просапувати лани, тощо.

У радянські часи мешканці республіки ходили на “суботники” з нагоди дня народження Леніна або свята трудящих, але зараз влада змушує їх працювати чи не кожні вихідні.

Із ситуації користуються місцеві ферми, які кожного тижня отримують додаткову безкоштовну робочу силу.

Нахічевань: від жаги незалежності до авторитаризму

Нахічеванська Автономна Республіка, оточена Іраном, Вірменією та Туреччиною, завжди прагнула свободи: під час розпаду Радянського Союзу вона першою проголосила незалежність, тут народились двоє з шести президентів Азербайджану.

Але зараз активісти наголошують, що бути в опозиції стало небезпечнішим, ніж у пострадянські часи: закрили місцеве відділення Партії Народного Фронту, заборонили кав’ярні, де люди зазвичай зустрічались для обговорення політики.

Правозахисники побоюються, що регіон дедалі більше стає ізольованим – як Північна Корея, жартують його мешканці.

Іса Мірзоєв – голова регіонального відділення опозиційної партії «Адалят» заявив: «Бути в опозиції у Нахічевані означає залишитись без роботи і змоги забезпечувати родину, створити проблеми для братів та сестер. Нахічевань – кращий класичний приклад племінного ладу. В уряді ви також не знайдете жодного опозиціонера».

Нинішнє керівництво Нахічевані створило атмосферу страху

Інший активіст опозиції нещодавно потрапив до психіатричної лікарні.

Напередодні 70-річний Алескер Ісмаїлов, член Партії Народного Фронту Азербайджану, написав скаргу на свого сусіда, голову поліції у Садаракському районі.

Посольство США у Баку направило до Нахічевані двох представників для обговорення справи опозиціонера.

Через 10 днів його перевели до психіатричного закладу у Баку, де родичі Ісмаїлова досі не мають змоги поспілкуватись з ним.

Перед цим активіст Народного Фронту заявив Радіо Свобода, що його помістили до лікарні через скарги на несправедливість у регіоні: «Начальник поліції поставив діагноз, і тому я тут. Я сам лікар, але поліція вирішила, що я божевільний. Зараз, коли я питаю лікарів цієї установи, що мені робити далі, вони радять бути терплячим».

Менеммед Рзаєв, голова місцевої неурядової організації «Громадський союз за здорове майбутнє», повідомив, що його викрала і побила поліція: «У радянські часи мешканці Нахічевані дуже активно захищали свої права. Вони писали скарги до Баку і Москви. Але нинішнє керівництво Нахічевані створило атмосферу страху. Люди бояться говорити і давати інтерв’ю».

Місцеві мешканці стурбовані: чи ситуація у республіці відійде колись у минуле, чи, навпаки, є можливим майбутнім?

Але наразі держслужбовцям не залишається нічого іншого, крім прибирання вулиць та просапування бур’янів на вихідних.
XS
SM
MD
LG