Доступність посилання

ТОП новини

ДОРОГІ НАШІ ЦІНИ! За час передвиборної кампанії ціни на деякі продукти харчування зросли майже вдвічі


Надія Шерстюк, Віола Бурда Рекордними темпами, майже вдвічі, за час передвиборної кампанії в Україні злетіли ціни на деякі продукти харчування, зокрема, на олію, гречку, яйця та молочні продукти. Ще в середині вересня міністр фінансів Микола Азаров звинувачував у подорожчанні продовольства БЮТ та "Нашу Україну", а за кілька днів зізнався, що не бачить об’єктивних причин для зростання цін. Чи пов’язане подорожчання продуктів із передвиборною кампанією, та чи стабілізуються ціни зараз, після виборів?

А ЦІНИ РОСТУТЬ...

(RadioSvoboda.Ua)
Вибори і передвиборна кампанія, якщо і вплинули на зростання цін, то лише психологічно, переконаний Сергій Слець, економічний оглядач тижневика "Дзеркало тижня". В українців є стереотип, що напередодні виборів все дорожчає, а що буде після виборів невідомо, тому треба запасатися продуктами. І торговці користуються споживацьким "синдромом ховрашка": “Вони підвищують ціни, знають, що збут буде так чи інакше. Я спостерігаю за олією, наприклад, ціна зросла на неї, але беруть олію краще, ніж брали до зростання ціни!”

Ще в середині вересня міністр фінансів і на той час виконувач обов’язків прем’єра Микола Азаров заявив, що не бачить економічних причин для такого різкого подорожчання і взагалі, мовляв, він дізнався про нього від журналістів. А за відповідями відіслав до Президента: “За інформацією ЗМІ, відбувається ріст цін на деякі продукти харчування. Хочеться запитати перш за все у представників Президента на місцях – голів адміністрацій. Це їм закон надає право контролювати цінову ситуацію”.

Для подорожчання продуктів є об’єктивні економічні причини, аналізує економічний експерт Ігор Бураковський. Зростання оплати за комунальні послуги та необхідність оновлювати технічне обладнання на виробництвах змушують виробників підвищувати ціни на продукцію. Ціна на олію, наприклад, зараз зросла у всьому світі, щоправда, в Польщі вона коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні. Чи є політична складова у нинішніх високих цінах? На думку Ігоря Бураковського, бізнес в Україні справді не відділений від політики: “Великий бізнес представлений у політиці або особисто, або через людей, яких він безпосередньо підтримує в тих чи інших виборчих списках. На сьогодні завдання бізнесу дуже просте: отримувати максимально високий прибуток. І в цьому плані всі бізнеси є абсолютно однаковими, і вони не діють відповідно до партійних інтересів чи партійних ідеологій”.

У міністерстві економіки помітили підвищення цін, але виправдовують його неврожаєм і зростанням вартості нафти. Але за сухими цифрами і розрахунками катастрофи немає, запевняє заступник міністра економіки Валерій Мунтян.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ЦІНОВА АРИФМЕТИКА – МОЛОКО ЗА 4, МАСЛО – ЗА 5

(RadioSvoboda.Ua)
На продуктових ринках Києва покупців щодня очікують сюрпризи і ні про що, окрім подорожчання, ані покупці, ані продавці не говорять - на власному досвіді переконалася кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко (слухати):

На Дніпропетровщині вже вкотре за цей рік подорожчав хліб. Хлібопекарні називають об’єктивні причини для подорожчання: через поганий урожай зерна, зросли ціни на складові, зокрема на борошно. Через поганий урожай і відповідно подорожчання зерна в Дніпропетровську підскочила у ціні і молочна продукція. Молоко коштує не менше 4 гривень, масло не менше п’яти, передає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська: “В управлінні споживчого ринку кажуть, мовляв, всьому причина - подорожчання фуражного зерна. Тваринники вирізають худобу, бо не мають чим годувати. Щоб стабілізувати ціни напередодні виборів обласна влада застосувала командні методи. В.о. голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар наказав обмежити торговельні надбавки на продукти. Тепер продавці мають право “накручувати” не більше 10 відсотків у містах і 15 відсотків у селах”.

У Польщі, де теж готуються до виборів, ціни на продукти незначно зросли через світові об’єктивні причини, про які говорять і українські економісти (поганий врожай зерна, подорожчання нафти). Переважно в Польщі ціни тримаються в звичних межах через те, що кілька років польський уряд, на відміну від українського, не втручався у вільний ринок.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG