Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині викриті п’ять конвертаційних центрів, які легалізували сорок мільйонів гривень незаконно отриманих коштів


Валентина Одарченко Рівне, 5 жовтня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) - 64 підприємства з ознаками фіктивності та 5 конвертаційних центрів з початку року викрито на Рівненщині. До яких схем для використання тіньових коштів вдаються новітні Остапи Бендери?

Директор одного з підприємств конвертаційного центру, який працював на теренах Рівненщини й Волині, після підробки документів і розкрадання коштів легалізував їх шляхом проведення безтоварних операцій за нібито поставлені товари й послуги різним підприємцям. Таким чином у Дубні були легалізовані 1,3 мільйона гривень незаконно отриманих коштів. Дубенський міжрайонний прокурор порушив кримінальну справу за фактом розкрадання грошових коштів і подальшої їх незаконної легалізації.

Механізмів для таких махінацій вдосталь, пояснює керівник штабу податкової міліції Рівненщини Оксана Гусєва. Через те й з’являються фірми, розташовані просто у квартирах їхніх власників, через рахунки яких «прокачуються» мільйони, а то й десятки мільйонів гривень. Нещодавно такий конвертаційний центр викрили у Рівному:

«Це було одне з приватних підприємств нашого міста. З руху коштів даного підприємства суб’єктами господарської діяльності – контрагентами (а це були підприємства Львівської, Волинської, Тернопільської областей) обіг коштів склав у них майже 25 мільйонів гривень, 17 із яких переведені в готівку, зняті з кас філій цих установ – банків ніби-то за закупівлю товару. А насправді ця готівка передавалася в пакетах документів замовникам конвертації, суб’єктам підприємництва вказаних областей».

Як повідомила Оксана Гусєва, п’ять викритих на Рівненщині конвертаційних центрів від початку року незаконно перевели в готівку сорок мільйонів гривень. Часто такому відмиванню свідомо чи несвідомо сприяють банкіри:

«Актуальним лишається питання стосунків суб’єктів господарської діяльності, які проводять операції як на території області, так і по всій Україні, з суб’єктами господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності…»

Винне в цьому і сучасне чинне законодавство, котре бере в лещата гаманці українців ще від зарплатної каси, але дозволяє нечистим на руку ділкам оперувати небаченими для звичайних громадян коштами. Адже коли підприємство формально очолює безробітний, студент чи навіть особа без постійного місця проживання, притягнути до відповідальності фактичних керівників конвертаційних центрів практично неможливо. Якщо таке підприємство викриють, постраждає саме фіктивний директор, а замовник залишиться в тіні. Податківці тим часом звертаються до суду про визнання недійсними угод між фіктивними та реальними підприємствами.
XS
SM
MD
LG