Доступність посилання

ТОП новини

Політичний скандал у Грузії може зіпсувати її імідж як демократичної країни


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Для багатьох у Грузії і загалом у світі грузинський президент Міхеїл Саакашвілі залишається героєм Революції троянд, а сама країна – опорою демократії в регіоні. Однак цей імідж дещо затьмянів після арешту колишнього урядовця Іраклія Окруашвілі, який гостро критикував адміністрацію Саакашвілі.

Кадри з відео арешту Іраклія Окруашвілі у ніч 27 вересня 2007 р.
(TV screen shot)
Помста – перше, про що можуть подумати деякі люди, почувши про звинувачення Окруашвілі у корупції і його арешт після того, як він обвинуватив президента Грузії в замовленні політичних убивств. Антиурядові протести після арешту колишнього урядовця були найбільшими у Тбілісі з часів Революції троянд. Сам Саакашвілі вважає, що арешт свідчить — ніхто з чиновників не користується недоторканністю перед верховенством права. Більше того, герой Революції троянд попередив членів уряду, що новостворена антикорупційна комісія займеться і іншими справами:

«Не ображайтеся. Комісія перевірить і проконтролює кожного з вас — так само, як ваших друзів, членів вашої родини тощо»,— заявив Міхаїл Саакашвілі по місцевому телебаченню.

Прес-конференція Іраклія Окруашвілі у Тбілісі, 25 вересня 2007 р.
(InterPressNews)
У Грузії та за її межами по-різному оцінюють вчинок грузинського президента. Адже питання не тільки в тому, чи справді Саакашвілі намагався усунути своїх опонентів і чи мав він рацію, відправивши Окруашвілі за ґрати. Мова йде про те, чи цей епізод погіршить репутацію Грузії як демократичної країни – аж до того, що Тбілісі може і не розраховувати на вступ до НАТО і інтеграцію з Євросоюзом. Політичний аналітик Маріна Мусхелішвілі вважає: те, що грузинська влада звинуватила Окруашвілі і не розпочала розслідувань його обвинувачень на адресу президента, свідчить про недоліки політичної системи. А провідний політичний оглядач у Грузії Гія Нодія каже, що в кінцевому рахунку програє не Саакашвілі чи Окруашвілі, а «перспектива грузинської демократії». За його словами, те, що уряд вибірково висуває корупційні звинувачення, вдарить по репутації Грузії як «маяка демократії»:

«Звичайно, всі, хто знайомий зі станом демократії в Грузії, розглядатиме цю заяву з іронією. Але країна залишиться опорою демократії, принаймні в регіональному контексті. Незважаючи ні на що, у порівнянні, наприклад, з Росією чи іншими країнами регіону, грузинська демократія все ж таки виглядає нормальною»,— сказав політичний оглядач Нодія.

Чи залишиться Саакашвілі в очах Заходу і надалі борцем за демократію? Аналітики компанії «Стратеджік Форкастін» уважають: на перший погляд здається, що як Грузія, так і Україна дедалі більше виходять з-під контролю Росії. Однак при більш уважному розгляді виявляється, що може бути й навпаки. Такого висновку щодо України експерти дійшли після того, як український президент Віктор Ющенко висловився за надання ключових постів в уряді Партії регіонів. У випадку з Грузією аналітики вказують на недавню промову генерального секретаря НАТО Яапа де Хоопа Схеффера, який виключив кандидатство Тбілісі в альянсі найближчим часом і ненапряму розкритикував деякі напрямки в політиці Саакашвілі – мовляв, певні кроки не тільки гальмують зусилля Грузії вступити до НАТО, але і непотрібно псують відносини цієї країни з Росією.
XS
SM
MD
LG