Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде коаліція?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Якою може бути ціна помаранчевої коаліції? Про що Тимошенко має домовитися з Януковичем, щоб Ющенко погодився на її прем’єрство? Як компроміс влади та опозиції бачать різні гравці політичного процесу?


Ухвалення закону про опозицію, доступ до інформації та можливість очолювати контролюючі комітети. Так домовленості з майбутньою опозицією бачать представники Блоку Юлії Тимошенко.

На думку бютівця Миколи Сивульського, про якісь конкретні посади йтися не може: «Які можуть бути посади. Опозиція є опозиція. Це майбутня влада, а нинішня влада, це влада. Ну як можна брати людей, які будуть гальмувати роботу уряду. Досить нам 2005 року, де була одна Тимошенко. Ну що це за робота команди. Має бути команда, яка буде проводити ті рішення, які вона хоче провести. Ми готові до того, щоб провести закон про опозицію. Він, до речі, був проголосований у першому читанні. Йдеться також про можливість виступів на засіданні Кабінету Міністрів, йдеться про доступ до інформації, йдеться про те, щоб мати можливість очолювати контрольні комітети».

На думку ж представника «Нашої України – Народної самооборони» Миколи Оніщука, опозиція може отримати певні посади, лише за умови, що вони не будуть політичними: «Якщо це дійсно буде надзвичайно важливим для взаємодії і нормальної роботи у парламенті опозиції та правлячої коаліції, то таке представництво, яке буде зосереджено не на політичному рівні опозиції, а коли йдеться лише про використання фахових даних представників опозиції могло б бути доцільним задля забезпечення певного балансу інтересів тих політичних сил, які будуть сьогодні представлені в парламенті».

Кандидатура майбутнього Прем’єр-міністра має бути нейтральною

Саме такий компроміс з опонентами бачить дехто з представників Партії регіонів. Володимир Зубанов: «Жодна політична сила не зможе працювати, якщо не буде домовленостей, не буде компромісу. Думаю, що там домовленості можуть бути тільки одні: нейтральна кандидатура Прем’єр-міністра. Не буде Прем’єр-міністром Янукович, не буде Прем’єр-міністром Тимошенко».

Віктор Ющенко заявив, що Юлія Тимошенко може отримати крісло Прем’єра лише після того, як будуть досягнуті домовленості майбутніх коаліції та опозиції. Раніше ж Президент закликав формувати коаліцію БЮТ, НУНС, Партію регіонів та Блок Литвина.
XS
SM
MD
LG