Доступність посилання

ТОП новини

Телемарафон в Італії за збереження історичної спадщини


Наталка Кудрик Рим, 8 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Італійський уряд закликав італійців безпосередньо долучитися до порятунку культурно-історичного надбання країни. Міністерство культури спільно з національним телебаченням започаткувало триденний «Мистецький телемарафон», під час якого збирають кошти на відновлення архітектурних пам’яток. Подібна акція в Італії проходить вперше.

Руїни імперського палацу на Палатинському пагорбі
(wikipedia)
Палатинський пагорб – один із найвідоміших семи, на яких розкинулося Вічне місто. Саме на Палатині, за переказами, вовчиця вигодувала братів-близнюків Ромула та Рема. Майже 3 тисячі років тому Ромул заклав тут місто Рим. У цьому місці народився і збудував особисті хороми перший римський імператор Октавіан Авґуст. Колись розкішний палац імператора зберігся до наших днів у руїнах. Там ще помітні дивовижні фрески – рідкісний залишок древньоримського живопису.

«Врятувати цей пам’ятник античної архітектури можеш і ти! Зробімо Італію красивішою! Ця місія цілком можлива!» – так у відеофільмі відомий музикант Клаудіо Бальйоні закликає глядача долучитися до «Мистецького телемарафону».

Малі гроші – велика справа

Відправивши смс-повідомлення на вказаний номер, кожний охочий перераховує 2 або 5 євро у загальний фонд марафону. Фінанасову допомогу можна відправити і через мережу Інтернет.

Представник міністерства культури Італії Даніеле Мацоніс пояснює, що міністерство наполягає на тому, що культурна спадщина – це власність усіх громадян. Тому усі повинні працювати задля того, щоб її берегти та підтримувати, навіть якщо за це треба заплатити.

Окрім відновлення Будинку імператора Авґуста, зібрані кошти міністерство культури планує використати для реставрації древнього некрополя на Сардинії та літньої резиденції Савойської королівської родини на півночі Італії. Загалом у списку 7 історичних місць, що потребують реставрації. Обрані монументи розташовані на півночі країни, у центрі і на півдні, щоб долучити до акції усю Італію, пояснили організатори. Сім відеофільмів з музикою знаменитого Енніо Морріконе розповідають глядачам про культурне значення кожної забутої пам’ятки.

Гарно збережена спадщина приваблює туристів

Ця ініціатива не свідчить про те, що держава безсила охороняти історичну спадщину, наголосили у міністерстві культури. Хоча держбюджет Італії виділяє для цього невеликі кошти, до них додаються надходження з обласних фондів, а це мільйони євро. Також до загальної скриньки надходить відсоток, отриманий від лотерейних забав італійців, та прибутки від відвідування музеїв.

Не важко здогадатися, що за допомогою «Мистецького телемарафону» Італія прагне відновити не тільки культурну спадщину, але й першість у світі за відвідуванням туристів. Щороку цією країною мандрують майже 40 мільйонів іноземців. Після Франції, Іспанії, Сполучених Штатів та Китаю, Італія посідає нині 5 місце за кількістю мандрівників. Багато хто на Апеннінах вважає таку позицію ганьбою для держави, де, за оцінками ЮНЕСКО, розташовані 70% об’єктів світової культури.
XS
SM
MD
LG