Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента Франції Ніколя Саркозі до Росії: чи змінює Франція свою, колись виразно проросійську, позицію?


Кирило Булкін Київ, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпочинається візит до Росії президента Франції Ніколя Саркозі. Під час виборчої кампанії він казав, що руки російського президента «покриті кров’ю» чеченців. Це коштувало йому триденної затримки з поздоровленням від Владіміра Путіна з перемогою на президентських виборах.

На хід майбутніх переговорів Ніколя Саркозі з Владіміром Путіним мають накласти відбиток останні заяви французького президента, в яких він продемонстрував відхід від прихильної до Росії політики свого попередника Жака Ширака.

Зокрема, Саркозі звинуватив Росію в «ускладненні» світових проблем і зауважив, що Росія повинна зрозуміти: великі країни мають не лише права, але й обов’язки. Інше нещодавнє висловлювання французького лідера стосувалося енергетичної політики Росії. Він назвав її брутальною, звинувативши Москву у використанні енергетики для політичного тиску.

Наступ на улюблені російські мозолі?




На думку багатьох експертів, висловлювання французького лідера засвідчують прагнення Європи виробити вимогливіший підхід до Росії, особливо у сфері енергетики.

Іншим свідченням цього є зустрічі в Парижі, які Ніколя Саркозі провів перед своїм від’їздом до Росії. Його гостями були президент Польщі Лех Качинські (7 жовтня) та прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек (8-9 жовтня). Саме Польща і Чехія є тими країнами, які погодилися на розміщення на своїй території радарів НАТО – рішення, яке викликало різку реакцію Москви.

У нинішній зустрічі президентів Саркозі та Путіна є ще один важливий підтекст. 1 липня 2008 року Франція перебирає головування в Європейському Союзі. Тому її вплив на політику ЄС упродовж другої половини 2008-го року буде вирішальним.
XS
SM
MD
LG