Доступність посилання

ТОП новини

Газові перспективи Януковича


Тетяна Ярмощук Що Кремль хоче від Віктора Януковича, і що той може йому запропонувати? Сьогодні український Прем’єр відвідає Білокам’яну. Перед відльотом до Москви Прем’єр-міністр Віктор Янукович отримав президентські директиви, як вести себе під час газових переговорів. Минулого тижня у російському Газпромі заявили, що українська сторона заборгувала за поставлений газ мільярд триста мільйонів доларів, і попередили, що обмежать поставки блакитного палива в Україну, якщо борг не погасять. Міністр Бойко, перебуваючи у Москві, пообіцяв розрахуватися до 1 листопада.


Що Кремль хоче від Віктора Януковича, і що той може йому запропонувати? Сьогодні український Прем’єр відвідає Білокам’яну.

Перед відльотом до Москви Прем’єр-міністр Віктор Янукович отримав президентські директиви, як вести себе під час газових переговорів. За словами заступника голови Секретаріату Президента Олександра Чалого, глава держави чітко визначив підходи, щодо «так званого боргу України перед російським Газпромом». «Боргу України немає», – наголосив пан Чалий.

«Не треба емоцій, не треба драматизувати ситуацію, не треба піддаватися на заяви, які, можливо, провокують Україну до якихось невиважених кроків. Існують корпоративні домовленості, які повинні виконуватися. І уряд України, і українська держава, безперечно, зацікавлені, щоб ці домовленості виконувалися», – сказав заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий.

Візит прем’єра політичний, а ціна блакитного палива зростатиме

Практично всі оглядачі погоджуються: візит Віктора Януковича політичний. Це може бути демонстрація підтримки з боку Росії, пошук шляхів тиску з метою отримання прийнятного для Москви уряду. Але конкретних результатів щодо поставок газу в Україну і його ціни цей візит не принесе, переконана експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер.

«Що стосується енергетики, то Росія навряд чи буде вести з Віктором Януковичем переговори про нові ціни на газ, вона буде чекати на нового Прем’єра. Візит Віктора Януковича до Москви ніяким чином не вплине на наші енергетичні стосунки і не вирішить цінові питання. Натомість тим, хто планує очолювати уряд вже найближчим часом, необхідно вже зараз задумуватися над тим, як готуватися до нових звинувачень та випадів Газпрому», – сказала експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер.

Раніше міністр палива та енергетики Юрій Бойко не раз заявляв, що ціна газу для України у наступному році зросте на 10% і складатиме трохи більше 140 доларів. Втім, на думку багатьох експертів, зростання вартості російського та середньоазійського газу буде значно більшим.

До того ж, ціна блакитного палива зростатиме незалежно від прізвища нового Прем’єра, вважає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін: «Це така стратегія Газпрому щодо тотального підвищення цін для всіх його споживачів. Ціна на газ буде значно вищою, ніж обіцяли в Україні урядовці. За деякими неофіційними даними, Казахстан запропонував нову ціну 165 доларів, а Туркменістан, головний постачальник газу в Україну, 150 доларів. Таким чином з урахуванням витрат на транспортування можна очікувати приблизно 185 (доларів)».

Минулого тижня у російському Газпромі заявили, що українська сторона заборгувала за поставлений газ мільярд триста мільйонів доларів, і попередили, що обмежать поставки блакитного палива в Україну, якщо борг не погасять. Міністр Бойко, перебуваючи у Москві, пообіцяв розрахуватися до 1 листопада.

Раніше посол Росії в Україні Віктор Черномирдін на запитання про ціну на газ відповів: «Все залежатиме від того, хто прийде до (уряду), як вестиме переговори».

Матеріали до теми:

• Україна і Росія у вівторок підпишуть документи про погашення боргу за газ • Дмітрій Медведєв: Питання українського боргу за газ буде вирiшено, коли Росiя отримає гроші • Віктор Янукович у вiвторок вiдвiдає Росiю, де проведе переговори з росiйським колегою, повідомив керівник апарату прем''єра • Вiктор Ющенко: Заява російського Ґазпрому про iснування боргу України за поставлений газ «незрозумiла» • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України? • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії • Чи допоможуть російському «Газпромові» творці його нового іміджу?
XS
SM
MD
LG