Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента Франції Ніколя Саркозі до Росії: чи змінює Франція свою, колись виразно проросійську, позицію?


Кирило Булкін Сьогодні розпочинається візит до Росії президента Франції Ніколя Саркозі.


Сьогодні розпочинається візит до Росії президента Франції Ніколя Саркозі. Під час виборчої кампанії він казав, що руки російського президента «покриті кров’ю» чеченців. Це коштувало йому триденної затримки з поздоровленням від Владіміра Путіна з перемогою на президентських виборах.

На хід майбутніх переговорів Ніколя Саркозі з Владіміром Путіним мають накласти відбиток останні заяви французького президента, в яких він продемонстрував відхід від прихильної до Росії політики свого попередника Жака Ширака.

Зокрема, Саркозі звинуватив Росію в «ускладненні» світових проблем і зауважив, що Росія повинна зрозуміти: великі країни мають не лише права, але й обов’язки. Інше нещодавнє висловлювання французького лідера стосувалося енергетичної політики Росії. Він назвав її брутальною, звинувативши Москву у використанні енергетики для політичного тиску.

Наступ на улюблені російські мозолі?

Робочий візит Президента України до Франції. 5 жовтня 2007. Ніколя Саркозі, Віктор Ющенко та колишній президент США Білл Клінтон


На думку багатьох експертів, висловлювання французького лідера засвідчують прагнення Європи виробити вимогливіший підхід до Росії, особливо у сфері енергетики.

Іншим свідченням цього є зустрічі в Парижі, які Ніколя Саркозі провів перед своїм від’їздом до Росії. Його гостями були президент Польщі Лех Качинські (7 жовтня) та прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек (8-9 жовтня). Саме Польща і Чехія є тими країнами, які погодилися на розміщення на своїй території радарів НАТО – рішення, яке викликало різку реакцію Москви.

У нинішній зустрічі президентів Саркозі та Путіна є ще один важливий підтекст. 1 липня 2008 року Франція перебирає головування в Європейському Союзі. Тому її вплив на політику ЄС упродовж другої половини 2008-го року буде вирішальним.
XS
SM
MD
LG