Доступність посилання

ТОП новини

Польські виробники меблів шукають ліс на cході


Єва Поштар Варшава, 8 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польські підприємства, які виробляють меблі, перебувають на межі виживання. Одна з причин — у Польщі щороку ростуть ціни на ліс. А в інших державах Євросоюзу, навпаки, вони падають. Польські виробники опинилися в глухому куті, а вихід з нього веде в бік України, теж багатої на ліс. Чи ж реально виготовляти польські меблі з українського лісу?

У Польщі щороку заготовляють близько 30 мільйонів кубічних метрів лісу. Фахівці вважають, що це максимум, через який переходити не можна, бо й так наступного року місцеві заводи за сировину платитимуть навіть на 25 % більше. Це буде черговий рік росту цін на цю сировину в Польщі. Експерти вважають, це призведе до краху малих виробників меблів.

Заводи не можуть підвищувати ціни на меблі через те, що в країнах Євросоюзу падають ціни на ліс. Наприклад, у Німеччині дуже багато дешевого лісу з Білорусі та Росії. Однак Польща, де триває будівельний бум, потребує все нових і нових меблів. Фахівці кажуть, що зростаючі кошти виробництва «виганяють» польських виробників на Схід, у тому числі й в Україну.

Цю тезу підтверджує один із директорів компанії «Paged-Meble» Тадеуш Матецький.Він переконаний, щовирішальним аргументом для виробників із Польщі шукати сировину на сході є те, що на них тисне підвищення ціни лісу.

Польські фірми хочуть інвестувати в Україні

Іншої думки президент компанії «Pfleider-Grajewo» Павел Вижиковський. Компанія у своїх заводах у північно-східній Польщі виготовляє плити для виробництва меблів. Пан Вижиковський переконаний, що з роками ціни лісу в Україні та Росії зрівняються з польськими і цей чинник перестане бути вирішальним для перспективних інвестицій на сході. «Тому нас найбільше цікавить український ринок готової продукції меблів. Ми переконані, що великі міжнародні компанії, такі, як ІКЕА, яка нині є нашим партнером, будуть у найближчі роки закріплювати свою позицію на сході. Тому ми хочемо там працювати разом із ними».

Компанія «Pfleider-Grajewo» хоче івестувати близько ста мільйонів євро на сході. Пан Вижиковський запевнив, що кількасот робітників в лісопереробних заводах на сході зароблятимуть більше від середньої української платні, хоч він передбачає, що його компанія переспективно платитиме українським робітникам більше у західніх областях, ніж у східних. Як повідомив пан Вижиковський, компанія в першу чергу робитиме ставку на молодих українських інженерів.

Подібні плани щодо інвестицій в Україні мають інші польські фірми. Нещодавно відома польська деревопереробна компанія «Барлінек» із Західнопоморського регіону відкрила в Україні завод, який виготовляє дошки для монтажу підлоги. Фірма «Барлінек» планує також відкрити лісопильні заводи (тартаки), а також запровадити виробництво монтажних елементів меблів. Компанія також хоче вкласти в Україні сотні мільйонів євро.
XS
SM
MD
LG