Доступність посилання

ТОП новини

Нафтова контрабанда по-луганськи


Ярослав Гребенюк Луганськ, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Контрабанда бензину та дизельного палива –традиційний бізнес у прикордонних регіонах. Луганщина має найдовший кордон з Росією серед всіх областей України. Тут контрабандисти впроваджують новітні технології. Зокрема, вони почали прокладати трубопроводи.

Кілька років тому навіть на вулицях Луганська можна було побачити машини, поруч з якими стояли продавці у спортивних штанях, поруч них — каністри з контрабандним паливом. Написана крейдою ціна, зазвичай, була нижчою за ціни на АЗС на 10%.

Водій Юрій Якович розповідає, що зараз каністр з бензином прямо на дорозі вже немає.Але контрабанда далі процвітає. «Ви можете здогадатись, куди контрабандний бензин дівається. Він же не каністрами поступає до нас, а тоннами. А тонну можна просто привезти і злити на заправці. Бензин зараз поганючий, що 92-й, що 95-й», – каже Юрій Якович.

Отже, з ринку нелегального палива зникла дрібнота, що возила бензин легковими автівками. Проте залишились серйозні бізнесмени, і паливо завозять великими цистернами на вантажівках – «КАМАЗ», «Урал» та «КрАЗ». Контрабандисти вварюють приховані баки у невеличкі грузовики «ГАЗелі», які курсують з незначними вантажами через кордон кожного дня.

Контрабандисти – великі винахідники. Проклали 400-метровий пластиковий трубопровід

Нещодавно працівники СБУ викрили ще один оригінальний спосіб контрабанди. Керівник прес-служби управління СБУ в Луганській області Юлія Єременко розповідає, що одним із досягнень контрабандних високих технологій стало прокладання кустарних трубопроводів через кордон. «Труби прокладають по дну річки, і за допомогою помпи перекачують бензин або дизельне паливо з бензовозу, що стоїть на російській території, в машини на українській стороні», – каже Юлія Єременко.

Цю базу в селі Нижня Герасимівка Краснодонського району ліквідував спецпідрозділ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю обласного управління СБУ. Прикордонники луганського загону знищили 400-метровий пластиковий трубопровід. Але різниця між українською та російською цінами на бензин залишається: російський дешевший на 70 копійок за літр. Ділянки на кордоні, через які можна прошмигнути, також ніде не ділися.

Офіційним постачальникам палива контрабандисти завдають шкоди, проте не потужним фірмам. За словами маркетолога компанії «Східні ресурси» Віталія Дорофеєва, водії обирають трохи дорожчий бензин на їхніх заправках, бо впевнені в його якості. Гірша ситуація з дрібним оптом, яка завдає шкоди. «Це продажі мережам АЗС по області, які закуповують паливо у нас на нафтобазі, та сільгоспвиробникам. Сільське господарство у нас давно у тяжкому становищі, для них найголовніше – зекономити, а контрабандисти пропонують паливо за низькими цінами», – говорить Віталій Дорофеєв.

Кожен розуміє, що подібний бізнес неможливий без зв’язків із посадовцями. Проте жодних відомостей про арешти покровителів контрабандистів ніхто не чув.

Найефективніший, здається, спосіб боротьби з контрабандою впроваджував керівник Луганщини у 2005-2006 роках Олексій Данилов. За його часів паралельно прикордонній смузі заходилися рити «антиконтрабандний» рів. Після його відставки роботи припинили, а рівчаки закопали.
XS
SM
MD
LG