Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюський саміт: «Ні – енергетичному шантажу Росії!»


Богдана Костюк Київ, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Вільнюсі слова «Україна» і «транзит газу» були чи не найуживанішими. Адже саме проблема забезпечення Європи енергоресурсами стоїть у центрі уваги учасників міжнародного енергетичного Форуму у литовській столиці.

Панорама м.Вільнюс у якому проходить сьогодні міжнародний енергетичний Форум.
(RadioSvoboda.Ua)
І хоча представник української делегації – директор департаменту економічного співробітництва МЗС Сергій Корсунський нарікав на «байдужість Європи» до проблем України, учасники вільнюського саміту віддали належне офіційному Києву як транзитеру російських енергоносіїв.

Редактор литовського порталу новин «Alfa.LD» Віргіс Валентинавічюс висвітлює цей захід в інтернеті. Він вважає, що головна мета цієї конференції – показати єдність енергетичної політики цього регіону, Європи у цілому.

Європейська єдність стосовно Росії

До Вільнюса прибули не лише державні діячі, а й менеджери провідних енергетичних компаній, тут ідуть серйозні дискусії щодо перспектив європейського енергетичного ринку, залучення у його роботу таких держав, як Україна. І, звичайно, єдність європейських учасників Форуму стосується у першу чергу єдності стосовно Росії.

Росія на сучасному енергетичному полі – це найбільший і найнебезпечніший гравець, констатує Валентинавічюс. І ніхто не сумнівається, що якщо цей Форум буде стратегічно правильно «зіграний», це буде певний сигнал для Росії. Один із багатьох сигналів, які надходять росіянам з приводу їхньої зовнішньої енергетичної політики, це щоб Росія дотримувалась ясних і зрозумілих правил гри на енергетичному рівні, і щоб не використовувала силових прийомів.

Якраз у всьому цьому контексті значення України – після Росії, мабуть, одного з найбільших гравців на енергетичному полі – є вельми важливим. І якщо голос України буде міцним і чутним у європейському хорі єдності енергетичної політики, від цього можуть виграти всі, стверджує редактор литовського порталу новин «Alfa.LD» Віргіс Валентинавічюс.

Матеріали до теми:

• ЄС змінює підхід до Путіна і Росії • Французько-російські відносини. Спокійні й раціональні чи повчально менторські? (Огляд російської преси) • Краківський енергетичний саміт • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу
XS
SM
MD
LG