Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина надасть політичний притулок 29 кубинським втікачам


Василь Плоскіна Угорщина, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майже опівночі до Будапешта 9-го жовтня з Лондона прибули 29 громадян Куби, які попросили політичного притулку в Угорщині. Лондон був лише транзитною зупинкою, а місце, звідки цих людей доставили, це американська військова база Ґуантанамо на Кубі, де вони провели 3 роки після невдалої спроби нелегально проникнути на територію США.

Не дуже зрозуміло, чому влаштуванням справ кубинських біженців в Угорщині в основному займається місцева баптистська служба милосердя, коли це є прямим обов’язком міграційних властей. Наразі немає офіційної інформації про те, чому кубинці були ізольовані від зовнішнього світу цілих 3 роки на американській базі.

Хто ці біженці, невідомо

Майже одразу після прильоту кубинців в аеропорт «Ферігедь», їх відвезли під покровом ночі до табору біженців, місцеперебування якого наразі не розголошується. Поки тривав митний догляд багажу і перевірка документів, під’їзні шляхи летовища й будівлю аеровокзалу охороняв озброєний загін спецпідрозділу. Посилені заходи безпеки на території столичного аеропорту, за словами прес-секретаря канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Давида Дароці, були вжиті в цілях охорони політичних біженців.

Попри те, що офіційні власті Куби вже висловили свій протест проти надання політичного притулку громадянам цієї країни в Угорщині, прес-секретар Дароці наголосив, що Угорщина виконує покладені на себе міжнародні зобов’язання щодо дотримання прав людини. Річ у тому, що комуністичне керівництво Куби незадоволене тим, що Угорщина надає політичний притулок 29 кубинцям на прохання американської сторони.

Вже зранку міграційні служби Угорщини разом з представниками управління національної безпеки розпочали вивчати заяви кубинців. Пресі повідомили, що це робиться з метою відсіяти осіб, пов’язаних з міжнародними терористичними організаціями, агентів іноземних спецслужб та кримінальних злочинців. Також відомо, що уряд Сполучених Штатів виділив Угорщині суму в розмірі півмільйона доларів на розміщення й утримання кубинських біженців у цій країні упродовж одного року.

Колишній прем’єр-міністр Угорщини відпочивав на Кубі

Директор-розпорядник Угорської баптистської служби милосердя Ерне Като повідомив, що кубинці навчатимуться і на курсах угорської мови, а потім їм допоможуть у пошуках роботи. Та впродож перших двох тижнів перебування в цій країні кубинці мають обґрунтувати заяву про надання їм політичного притулку й оформити низку інших документів, які вимагає в подібних випадках національне міграційне відомство.

Досі між Будапештом та Гаваною не було помітних дипломатичних розбіжностей. Радше навпаки: після приходу до влади ліво-ліберального уряду у 2002 році на Кубу поїхав відпочивати колишній прем’єр-міністр Угорщини Петер Медьєші, щоправда, неофіційно. Цей політик колись був навіть офіцером національної служби безпеки за часів правління комуністичного лідера Яноша Кадара. Ця неафішована поїздка, до речі, відбувалася в той час, коли Угорщина ретельно дотримувалася правил економічного ембарго, введеного Сполученими Штатами Америки щодо режиму кубинського диктатора Фіделя Кастро. Після урядової кризи в Угорщині 2004-го року жодного чільного урядовця, який відпочивав би на Кубі, досі не помічали.
XS
SM
MD
LG