Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ новим шляхом транзиту нафти в Європу? Вільнюський енергетичний саміт.


Людмила Пилип Рига, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У Вільнюсі розпочався дводенний енергетичний саміт. У цьому форумі представники понад 20 країн світу, а також високі посадові особи ЄС обговорюють питання енергетичної безпеки та енергетичну співпрацю Євросоюзу з країнами регіонів Каспійського та Чорного морів. У рамках Вільнюського саміту має бути вирішено, чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ альтернативним шляхом постачання нафти в Європу.

Нафтовий термінал «Південний» нафтогону Одеса-Броди.
(TASS)
Країни Балтії відчувають себе «енергетичними островами», оскільки не мають електроз’єднання та газопроводів з іншими країнами ЄС і тому повністю залежать від російських енергоресурсів. Про це напередодні саміту заявив прем’єр-міністр Литви Ґедимінас Кіркілас. На його думку, пошук альтернативних шляхів постачання енергії є важливим для цих країн. Фахівці переконані, що однією з таких альтернатив може стати будівництво нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ.

Нафтопровід Одеса-Броди можна продовжити і до Литви

Аналітик Інституту закордонних відносин Литви Томас Янеліунас каже, що єдина альтернатива – це використання українського трубопроводу Одеса-Броди, який би подовжувався до польського міста Гданськ. «Литовська сторона вважає, що в ході реалізації цього проекту можна подовжити трубопровід з Польщі до Литви, зокрема до заводу «Мажейкю нафта».

Вільнюська конференція з питань енергетичної безпеки є продовженням травневого Краківського енергетичного саміту, але у розширеному складі. Високий представницький склад конференції, зокрема участь президентів України, Польщі, Латвії, Литви, Азербайджану, Румунії та Грузії, свідчить про те, наскільки актуальними та глобальними є питання енергетичної безпеки.

Треба полегшити енергетичну залежність від Москви

«Мета конференції – зустрітися з нашими партнерами, щоб обговорити енергетичну безпеку. Ми також обговорюватимемо можливі альтернативи, щоб балтійські держави стали менш залежними тільки від єдиного постачальника енергоресурсів – Росії» , — зазначила керівник Комітету з економічних питань Саейму Литви Біруте Весайте.

Під час Вільнюського енергетичного саміту була підписана п’ятистороння угода між Україною, Грузією, Азербайджаном, Польщею та Литвою про поглиблення співробітництва в енергетичній сфері. На думку експертів, ця угода стане завершальним етапом у реалізації проекту будівництва нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ, який поєднає регіони Каспійського і Чорного морів з країнами Балтійського моря і стане новим шляхом транзиту азійської нафти в Європу.
XS
SM
MD
LG