Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Конгресу США: Дії Османської імперії щодо вірмен на початку 20 століття – геноцид


Про це йдеться у резолюції Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. За цей документ проголосували 27 конгресменів, проти – 21.


Про це йдеться у резолюції Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. За цей документ проголосували 27 конгресменів, проти – 21.

Тепер резолюцію розгляне Палата представників у повному складі. Схожа резолюція перебуває на розгляді Сенату.

Резолюція не є зобов’язуючою, а має декларативний характер.

За кілька годин до голосування президент США Джордж Буш виступив зі зверненням до конгресменів. За його словами, така резолюція завдала б «великої шкоди» відносинам США з Туреччиною, їхнім чільним союзником.

Раніше в середу держсекретар Кондоліза Райс заявила, що ухвалення резолюції створило б «значні проблеми» для зусиль США на Близькому Сході і «дуже дестабілізувало» б дії США в Іраку й Афганістані.

Напередодні Президент Туреччини Абдуллах Ґюль у листі до Джорджа Буша попередив, що ухвалення такої резолюції завдасть шкоди відносинам двох країн.

Вірменія вимагає від світової спільноти визнати факт масового знищення вірмен на території Османської імперії у 1915-1917 роках. Туреччина не вважає ці події геноцидом, називаючи їх «вимушеним переселенням».

Минулого року Європарламент вирішив, що турецька влада має визнати геноцид вірмен, якщо країна хоче стати повноправним членом Євросоюзу.

Голова американського Національного комітету вірменів привітав рішення комітету палати представників, назвавши його істотним кроком до визнання, як він висловився, «першого геноциду ХХ сторіччя».

Матеріали до теми:

• Президент Вірменії привітав рішення США визнати геноцидом масове вбивство вірменів під час Першої світової війни • Масові нищення вірмен турками 1915 року і боротьба Вірменії за визнання тих подій геноцидом: факти
XS
SM
MD
LG