Доступність посилання

ТОП новини

Дитяча смертність у Яворові. Надзвичайна ситуація чи безпідставна паніка?


Галина Терещук Львів, 11 жовтня 2007 ( Radiosvoboda.ua ) – Спеціальна комісія головного управління охорони здоров’я у Львівській області заперечує факти масової смертності дітей до 1 року у Яворівському районі. За офіційною інформацією, за 9 місяців цього року у районі померли 6 діток до 1 року. Міський голова Яворова Віталій Домашовець оголосив надзвичайну ситуацію у місті.

2, 7, 8 жовтня у Яворівському районі померли 3 діток віком до 1 року. Одна, за інформацією начальника управління Ігоря Герича, мала важкі вроджені вади, інше немовля померло від отруєння в домашніх умовах і 11- місячне дитя — внаслідок менінгококової інфекції.

Завідувач реанімаційного віддленя львівського дитячого шпиталю Охматдит Тарас Садовий пояснює, що менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Щоб сталось зараження, має бути тісний контакт з дитиною. «В середовищі збудник живе до 30 хвилин. Це хвороба існує у світі і є одна із форм менінгококу, яка не виліковується».

Мер каже одне, медики стверджують інше

Управління охорони здоров’я спростовує заяви мера Яворова про невідому інфекційну хворобу, від якої помирають дітки. За висновками медичної комісії, рівень смертності і захворюваності дітей у Яворівському районі не відрізняється від ситуації по області загалом. У батьків померлих діток, каже Ігор Герич, "жодних претензій до дій медичних працівників немає».

Водночас мер Яворова Віталій Домашовець повідомив Радіо Свобода, що не відмінить розпорядження про надзвичайну ситуацію у місті, допоки не матиме висновків, що джерело поширення інфекції менінгококу ліквідоване.

«Чому я видав розпорядження? Тому що одна дитина померла від менінгококу, є носій у Яворові менінгококу, і можуть інші померти. Пан Герич заявив, що одна дитина з таким діагнозом перебуває на лікуванні у Львові».

Віталій Домашовець каже, що у районі не зменшується рівень смертності і захворюваності серед дітей, і це, на його думку, недогляд районних медиків.

Віталій Домашовець про ситуацію в районі повідомить міністра охорони здоров’я, уже вдруге. Управління охорони здоров’я не оскаржуватиме у прокуратурі заяву міського голови.
XS
SM
MD
LG