Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція в обмін на ухвалення присяги


Дата відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради має бути визначена після того, як стане відомо, хто формуватиме майбутню парламентсько-урядову більшість. Про це йдеться у заяві заступника голови фракції Партії регіонів Василя Хари, яку розповсюдила прес-служба.

Дата відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради має бути визначена після того, як стане відомо, хто формуватиме майбутню парламентсько-урядову більшість. Про це йдеться у заяві заступника голови фракції Партії регіонів Василя Хари, яку розповсюдила прес-служба.

Компроміс «регіоналів»

Володимир Зубанов
Поки що це не офіційна позиція партії, каже регіонал Володимир Зубанов, але він погоджується з нею, і додає: якщо Партія регіонів не формуватиме уряд, іти до парламенту не варто.

«Коаліція доволі хитка. Перевага в два голоси – це не перевага. Тому Партії регіонів потрібно довірити формування уряду, БЮТ, яка посіла друге місце, пропонує кандидатуру спікера. Далі квоти мають «Наша Україна», комуністи та Блок Литвина. От такий компроміс.»

Позиція Партії регіонів все-таки буде прагматичною, і навряд чи вони намагатимуться зірвати роботу новообраного парламенту, сподіваються представники «Нашої України – Народної самооборони» та Блоку Юлії Тимошенко.

Креативний відбій

Євген Корнійчук
Бютівець Євген Корнійчук каже, якщо все ж таки 300 депутатів у наступній Верховній Раді не приймуть присягу, тоді у рамках діючого законодавства будуть намагатися довести позицію, щоб утворити новий тимчасовий уряд із числа діючої парламентської більшості. «Цей уряд буде виконувати обов’язки протягом року з моменту прийняття присяги Верховною Радою до наступних дострокових виборів».

Нинішні заяви Партії регіонів – це піар, розрахований, аби полякати своїх опонентів, переконаний політичний експерт Артем Біденко. Так чи інакше Верховни Ради буде працювати.

«Партія регіонів вдається швидше до погроз, до шантажу, а реально розуміє, що працювати доведеться, навіть, якщо вони знімуть свої мандати. Я не схильний вважати такі заяви більше ніж піаром, розрахованим на пресу, на простих громадян, і, як шантаж, розрахований на можливих партнерів по коаліції. Я б радив все ж таки дочекатися офіційних результатів виборів, дочекатися формування коаліції ».

За попередніми результатами дострокових парламентських виборів про намір формувати коаліцію заявили, як Партія регіонів, так і блоки «Наша Україна-Народна Самооборона» та Юлії Тимошенко. Позиція ж лідера блоку свого імені Володимира Литвина поки що незрозуміла. Якщо більшість сформують тільки БЮТ та НУНС, їх перевага буде лише в кілька голосів.

Згідно з Конституцією, Верховна Рада України збирається на першу сесію не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів.
XS
SM
MD
LG