Доступність посилання

ТОП новини

Курс гривні відносно долара та євро: чого очікувати найближчим часом?


Кирило Булкін Київ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Попри політичні баталії та кризи курс долара в Україні уже тривалий час залишається стабільним. Євро потроху зростає – утім, це загалом віддзеркалює також тенденцію співвідношення курсів американської та європейської валют.


Стабільність курсу гривні до долара США можна пояснити тим, що долар використовується в Україні, хоча й неофіційно, валютою, до якої прив’язана гривня, каже президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Історично так склалося, що саме ця валюта є основною валютою, в якій зберігаються заощадження населення, в якій здійснюються деякі з неформальних розрахунків і просто вимірюються ціни. Тому стабільність долара в номінальному вимірі є важливою складовою монетарної стабільності в Україні взагалі», – наголосив президент Центру антикризових досліджень.

Ярослав Жаліло вважає найбільш імовірним, що Національний банк і надалі, принаймні в найближчій та середній перспективі, намагатиметься підтримувати номінальну стабільність гривні відносно долара.

Політика ревальвації була б загалом шкідливою

Експерт не виключає того, що новий уряд намагатиметься підсилити гривню та «обвалити» долар, але вважає, що політика ревальвації, попри певні позитиви, була б загалом шкідливою: «Ревальвація гривні може, по-перше, дійсно пригальмувати дуже динамічну інфляцію. По-друге, вона спроможна заохотити приплив в Україну додаткового імпорту. Але все-таки я продовжую триматися думки, що ревальвація, особливо такого раптового типу, містить в собі більше загроз, аніж принесе короткострокових позитивних результатів».

А директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин вважає, що підстав очікувати різких змін курсу валют в Україні немає: «Долар для української економіки виступає як дуже важливий ціновий орієнтир. У цьому контексті невигідно, щоб відбулися різкі зміни долара та гривні – одного відносно іншого. Тому, на мій погляд, суттєвих змін у валютній динаміці і після виборів, і після обрання нового уряду не відбудеться».

Що ж до курсу гривні відносно євро, то тут, кажуть експерти, зв’язок очевидний – чим більше дорожчатиме євро відносно долара, тим більше дешевшатиме гривня відносно євро.
XS
SM
MD
LG