Доступність посилання

ТОП новини

Улюблені макарони — тільки зі знижкою


Наталка Кудрик Рим, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Місяць минув, як в Італії закінчився період серпневих відпусток, а жителі країни досі оговтуються від осіннього подорожчання продуктів харчування. Найпомітніше підскочили ціни на хліб, молоко і макаронні вироби. Тепер італійці побоюються, що улюблені спаґетті купуватимуть лише зі знижкою.

Диво сталося в країні: громадяни сіли на вимушену дієту. Про це кілька тижнів тому оголосила італійська преса, повідомляючи, що за липень-серпень через подорожчання споживання хліба і традиційної пасти зменшилося на 6,5%. Вже тоді ціни почали рухатися вгору, і на сьогодні кілограмовий буханець хліба коштує 2,5 євро. На початку літа він був на 40 центів дешевше. Молоко подорожчало приблизно на 10 центів, ціна за один літр сягає 1,40.

Хвиля подорожчання – на 10-15 центів – торкнулася і макаронних виробів. На обід як немає локшини, італійці голодні. Щороку кожний мешканець з’їдає до 30 кілограмів пасти. Тому ще більше занепокоєння викликали прогнози, що до кінця року ціни на національний продукт піднімуться на 20%. Тепер півкілограмова пачка спаґетті, баветте чи букатіні коштує від півтора євро до 2,5 – залежно від виду пасти і марки виробника. Та макарони залишаються найдешевшим основним продуктом в Італії, стверджує Асоціація виробників борошняних виробів.

За статистикою, кожна родина в Італії на продукти харчування щомісяця витрачає в середньому 500 євро

Для пересічного службовця із заробітком тисяча – півтори тисячі євро осіннє подорожчання досить помітне, зазначила знайома домогосподарка Джуліана, чоловік котрої належить до згаданої категорії: «Відколи скінчилася відпустка у вересні, тепер, як іду до супермаркету, то на 20 євро купую значно менше продуктів, ніж раніше. Змушена шукати сир, шинку, молоко за зниженою ціною. Нині невигідно робити закупи на базарі, бо там фрукти можуть коштувати удвічі дорожче».

Синьйора наголосила, що система регулярних знижок, які пропонують супермаркети, дозволяє значно заощаджувати і таким чином менше відчувати ціновий тягар. Виходячи у магазин, вона збирає рекламні листівки різних маркетів з пропозиціями знижок і відтак обирає день та місце для більших закупів.

За статистикою, кожна родина в Італії на продукти харчування щомісяця витрачає в середньому 500 євро. Останнє подорожчання, попереджає Федерація споживачів, збільшить ці витрати на 35 євро.
XS
SM
MD
LG