Доступність посилання

ТОП новини

Італійський міністр до молоді: геть від маминої спідниці!


Наталка Кудрик Рим, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Серед європейської молоді італійські юнаки і дівчата найдовше живуть разом з батьками. Небажання залишати рідне гніздо з готовим сніданком та випраною білизною пояснюють багатьма причинами. Уряд намагається змінити ситуацію. Для цього у держбюджеті на наступний рік уряд зменшує орендні податки для молодих людей, які наймають помешкання. Та міністр економіки уже заявив, що такі новації навряд чи виженуть з дому розледачілих дорослих діток.

Фабіо кілька років працює у столичній довідковій службі. 27-літній юнак у середньому працює 6 годин на день. Залежно від виконаної роботи вдається часом заробити і до тисячі євро. Його колега-ровесниця ще навчається і присвячує роботі менше часу. Відповідно Еліза має меншу зарплату, буває від 500 до 800 євро. Сума залежить від кількості опрацьованих дзвінків упродовж місяця.

Більшість італійської молоді живе з батьками

Фабіо та Еліза живуть разом з батьками. Власні фінансові прибутки не дозволяють наймати окреме помешкання. У Римі чи Мілані найнижча орендна плата за однокімнатну квартиру сягає 700 євро. В Італії з-поміж 8 мільйонів молодих людей віком 20-30 років трохи більше 6 мільйонів живуть із родиною. Як свідчать дані Національного інституту статистики, молоді,що працює, мало: близько 3 мільйонів.

Залишатися у батьківській оселі – це вимушений вибір молодого покоління, переконані соціологи. 30% молодих людей заробляють до півтисячі євро щомісяця, прибутки решти не перевищують тисячі. Отож, окрім мамчиних синків та доньок, як їх називають в Італії, ці юнаки й дівчата належать до категорії бідних. На думку багатьох, мізерне зменшення орендних податків для молоді, запроваджене урядом, ситуації не змінить.

Такі як Фабіо та Еліза працюють в основному на тимчасових робочих контрактах — це також не додає впевненості і незалежності, щоб жити самостійно.

Як змусити розпещених італійців бути дорослими і самостійними?

Міністр економіки Падоа Скіоппа заявив, що економічним сприянням молодь не виженеш з-під маминого крила. Італійські діти під наглядом батьків надто призвичаєні до затишку і опіки у рідній оселі. З такою публічною заявою урядовця мало хто не погоджується.

Дитину змалечку виховують як принца чи принцесу, задовольняючи усі її забаганки: від суперфункціональної мобілки до новенького мотоцикла у гаражі. Виростаючи, улюблене чадо не хоче ставати дорослим, як той безтурботний малюк Пітер Пен з американського мультсеріалу.

Щоб прибрати у помешканні чи попрасувати сорочки, італійська домогосподарка швидше покличе на поміч українську робітницю, ніж власну дорослу дочку. Тому деякі жінки-заробітчанки, які самі мають дітей, часто дивуються такому вихованню і кажуть, що це одне з небагатьох європейських явищ, яке не варте наслідування.

Матеріали до теми:

• Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців
XS
SM
MD
LG