Доступність посилання

ТОП новини

Зима і опалення. Чи мерзнутимуть закарпатці?


Надія Петрів Ужгород, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Закарпаття готове до зими, дахи відремонтовані, мережі справні. Так звітують більшість районів та міст, але керівництво області боїться, що інформація ця не завжди достовірна. До того ж, ще жодне теплопостачальне підприємство не уклало угоду на постачання газу. Населення області з цього приводу вже лихоманить.

В Ужгороді ремонтують тепломережі: за кілька днів до початку опалювального сезону
(RadioSvoboda.Ua)
Три дні тому на одній із центральних вулиць Ужгорода з’явилися крани, вантажівки та купа робітників: вони взялися ремонтувати тепломагістраль міста. На запитання, чому лише зараз, за кілька днів до початку опалювального сезону стали до роботи, не для мікрофону вони зізнаються, що досі на ремонти не було коштів. Та все ж один із посадовців комунального підприємства «Уж-тепло» Ярослав Горак розповів Радіо Свобода, що підприємство готове подати тепло: «Зараз це ми усуваємо останні штрихи, можна сказати, щоб нормально функціонувала наша система. «Уж-тепло» готове подати тепло, в першу чергу — на об’єкти соціальної сфери».

Сама влада не знає, якою є ситуація щодо опалення

Спеціалісти кажуть, зношеність тепломереж міста сягає подекуди 45-50%
Однак обласна влада не так оптимістично дивиться на ситуацію з підготовкою до зими. Сьогодні на колегії перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога розкритикував низку посадовців за те, що вони не завжди знають, де і скільки будинків готові прийняти тепло.

Начальник житлово-комунального управління області Михайло Зозулинець розповів Радіо Свобода, що вся готовність до зими нівелюється відсутністю укладених угод на постачання газу до регіону: «Виникає питання: для чого ми готувалися, якщо не зможемо подати людям тепло? Як ви чули у звіті на колегії, є три теплопостачальні організації, монстри так би сказати, які до цього часу не мають лімітів на газ».

Там де газ, там і борги

Загалом Закарпатські теплопостачальні підприємства заборгували понад 10 мільйонів гривень за спожитий газ. Вони обіцяють, що візьмуть кредити для того, аби погасити свої борги перед газовиками і таки отримати ліміти блакитного палива вже з 15-го жовтня. Але Надію, маму півторарічного Степана, обіцянки не дуже гріють: «Я не можу дозволити собі встановити автономне опалення, а в мене маленька дитина. І постійно затримують з цим опаленням, з початком опалювального сезону. Температура вже зараз дуже низька, особливо ввечері і зранку, а опалення ще й не вмикають».

А паралельно з цим триває масове відключення ужгородців зокрема та жителів інших великих міст області від централізованого теплопостачання. І влада вже боїться не за те, щоб тепло до всіх осель подати, а щоб тиску газу в мережах вистачило.

Матеріали до теми:

• Холодно. Чи буде тепло в оселях українців? • На Рівненщині та Волині змінюють стандарти соціальних послуг • У київських школах тепло чи холодно? • «Чорноморнафтогаз» повністю забезпечить Крим газом • Донецькі газовики нагороджують тих, хто сплачує рахунки • Рівненщина в контексті «газової» проблеми • Наступної зими Дніпропетровськ знову грітиметься у борг
XS
SM
MD
LG