Доступність посилання

ТОП новини

Від ракет до туристів: друге життя колишньої радянської бази в Польщі


Єва Поштар Варшава, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майже 15 років тому останній радянський солдат залишив полігон та військове місто Борне-Суліново, що у північно-західній Польщі поблизу Щеціна. Близько півстоліття там існувало радянське військове таємне місто. Сьогодні цивільні туристи та офіцери країн НАТО приїздять у Борне-Суліново подивитись, у яких умовах проживали їхні колишні вороги. А чи не найпопулярнішим мешканцем міста виявився українець із Донецька, який колись працював у місцевому радянському гарнізоні.

Борне -- колишні військові склади
(official site)
Борне-Суліново спершу називалося Gross Born. Його заснували німці ще у 1933 році як осідок офіцерської школи та полігон площею 18 тисяч гектарів. У північній Польщі нацисти побудували на території, яка сягала Балтійського моря, величезну оборонну систему бункерів під назвою «Поморський вал».

У 1945 році місто завоювала Червона армія. Радянське командування перейняло від німців і військові полігони та оборонні системи. Саме звідси, за планами Варшавського договору, радянські дивізії мали починати наступ на країни НАТО. Польські фахівці припускають, що до 1989 року на навколишніх полігонах у північній Польщі була дислокована радянська ядерна зброя.

На польській мапі появилося нове місто

Борне -- монумент біля міської мерії
(official site)
15 років тому, коли радянські солдати залишили цю засекречену територію, Борне-Суліново з’явилося на адміністративній мапі Польщі й отримало статус цивільного міста. У ньому почала діяти цивільна адміністрація, а в колишніх військових казармах та офіцерських особняках почали поселятись мешканці. Українець із Донецька Олександр Півень прибув у Борне-Суліново в середині 90-тих років. Він та його дружина Віра довгі роки колись працювали там як цивільні працівники у радянському гарнізоні.

У розмові із Радіо Свобода він зізнався, що на порозі незалежності України не бачив для себе і своєї сім''ї перспектив на життя у бідному тоді Донецьку. Пан Олександр заснував у центрі 5-тисячного нині міста популярну кнайпу «Кафе Саша», там він продає полякам і туристам із Європи українські продукти. Донеччанин зізнався, що, на жаль, не володіє українською мовою, але пишається своїм українським паспортом, мріє колись із онуками поїхати на батьківщину.

Радянська ностальгія

Борне -- радянське військове кладовище
(official site)
Туристи, що відвідують «Кафе Саша» у Борні-Суліновім відчувають, що там час ніби зупинився: у залі прихожих вітає манекен у радянській військовій формі, на столах стоять самовари та пиво «Оболонь».

Ця кнайпа – одна із 300 установ у Борному-Сулінові, яка обслуговує туристів. Анджей Міхаляк має транспортну фірму, що року він перевозить близько шести тисяч туристів.До Борне-Суліново туристів притягує «пострадянський та соцреалістичний клімат», каже він.

З інших міркувань приїздять відвідати Борне-Суліново солдати та офіцери військ держав НАТО, що відбувають у цьому регіоні навчання на полігоні, що неподалік міста Дравско Поморське.

Мешканці ж міста Борне-Суліново поділилися з Радіо Свобода своїм життєвим кредо :«Радянські розділи в історії нашого міста не треба забувати, на них треба заробляти гроші».

Матеріали до теми:

• Поляки — найбільші оптимісти Європи
XS
SM
MD
LG