Доступність посилання

ТОП новини

Ринок олії стабілізується до кінця жовтня


Євген Булавка Київ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Уряд не впорався із ситуацією на ринку продовольчих товарів, заявив сьогодні Президент України. Глава держави вважає, що урядовці втратили контроль за системою попиту і пропозиції на ринку. По-простому, не втримали карколомний стрибок цін. Особливо на олію, здорожчання якої побило всі мислимі рекорди. Уряд не здається і обіцяє вирішити проблему обмеженням експорту.

У цеху розливу олії
(ukrinform)
Наразі у західних областях ціна за літр олії зросла втричі, в столиці за неї просять від 8 до 16 гривень, а в Одесі її продаж «в одні руки» як говорили в радянських чергах, взагалі обмежили.

Ціни на олію досягли піку

Міністр економіки Анатолій Кінах запевняє, що ситуація під контролем і дефіциту олії не буде. Подорожчання олії міністр пояснює різким зростанням цін на насіння соняшника. «Якщо буде необхідно, уряд задіє всі заходи, щоб максимально наситити внутрішній ринок олією. У нас є всі можливості для цього, і в тому числі — вийти на варіанти квотування експорту олії за межі України, щоб забезпечити необхідний рівень на внутрішньому ринку».

Так само вважають і в асоціації «Укроліяпром». Якщо, звісно, українці не спробують перехитрити божевільні ціни і не кинуться, як в Одесі, масово скуповувати олію. Заступник директора асоціації Ірина Кузнєцова каже: головне, щоб зараз не було ніякого ажіотажу. «На цьому ринку все було досить спокійно. Я розумію, що ціна зросла, але вона зросла всюди. Ми сподіваємось, що все буде нормально, все стабілізується, головне — особливо не втручатись у цей ринок».

За словами Ірини Кузнецової, ціни на олію вже досягли свого піку, на позначці 8-9 гривень вони мають зупинитися. На її думку, до кінця жовтня ринок олії повністю стабілізується. Але економісти і здоровий глузд підказують: ті ціни, які існували на олію на початку літа, ми вже навряд чи побачимо.
XS
SM
MD
LG