Доступність посилання

ТОП новини

Чи слід чекати коаліції за добу?


Тетяна Ярмощук Київ, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шлях до створення коаліції відкривається. Сьогодні ЦВК має оголосити офіційні результати виборів 30 вересня. Чи передадуть БЮТ і НУНС Президенту проект коаліційної угоди та чи назвуть прізвище майбутнього Прем’єра? Чи визначилися зі своєю позицією їхні опоненти?


Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» досі не подали Президенту коаліційної угоди та не назвали прізвище майбутнього Прем’єра, оскільки ще не було офіційних результатів виборів.

Сьогодні ж глава держави отримає ці документи у будь-якому випадку, запевняв напередодні бютівець Микола Сивульський: «Згідно із законом 15-го вони мають бути оприлюднені. Всі формальні підстави є, бо всі протоколи зі всіх 225 окружних комісій надійшли до ЦВК, вони прийняті та оформлені згідно із законодавством. Тому ніяких перепон не існує. Це єдина формальність, яка стримувала подання відповідних документів. Ми погодили всі положення, де були розбіжності».

Формальність, а не реальність

БЮТ та НУНС обіцяли створити коаліцію за одну добу, тож 15 жовтня, день, коли ЦВК має оголосити офіційні результати голосування, стане точкою відліку цієї доби, зазначає представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній. Інша річ, що ця формальність не буде остаточною крапкою, зазначає він.

Олесь Доній: «Адже з формальної точки зору блок мають створювати фракції парламенту. На 15-те жовтня кандидати в депутати не набудуть статусу депутата, навіть після оголошення результатів ЦВК. Отже, така декларація буде лише формальністю, а не реальністю».

«Регіонали» ще не визначилися

Представники ж Партії регіонів поки що не сформували остаточної позиції що свого майбуття та вирішили дещо зачекати.

«Регіонал» Олексій Плотніков зазначив: «З самого початку скептично ставлюся до того, що буде подана угода, що буде визначена кандидатура Прем’єра в плані БЮТу та «Нашої України», враховуючи процеси, які відбуваються у цих двох політичних силах. З огляду на те, який досвід ми мали у 2006 році, є ймовірність, що ця коаліція, якщо вона буде зараз сформована, при вході до сесійної зали не буде затверджена, чи там не буде затверджений Прем’єр. Тобто, у будь-якому випадку будемо зараз чекати».

Під час зустрічі із переможцями парламентських перегонів, Президент висловився за скасування закону про Кабмін та висловив ініціативу, щоб усі силові структури підпорядковувалися йому. За словами Юлії Тимошенко, після консультацій її політична сила вирішила погодитися на пропозиції глави держави.
XS
SM
MD
LG