Доступність посилання

ТОП новини

В Криму репатріанти продовжують мітингувати, вимагаючи землі


Володимир Притула Сімферополь, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Криму репатріанти продовжують мітингувати, вимагаючи землі. У понеділок в Сімферополі знову відбулася велелюдна акція протесту представників кримськотатарського населення півострова.

«Поверніть наші будинки і землі!» - мітинг репатріантів у Сімферополі
«Поверніть наші будинки і землі!», «Звільніть наші будинки, поверніть наше майно!», - під такими гаслами сьогодні у Сімферополі пройшла акція протесту репатріантів. За різними оцінками від тисячі до трьох тисяч осіб зібралися під стінами кримського уряду на центральному майдані міста на заклик громадського руху «Авдет-Повернення».

Один з лідерів «Авдету» Мустафа Маушев заявив, що люди уже вкотре за останні 5 років зібралися, щоб відстояти своє право на отримання земельного наділу: «Вони знову зібралися на цьому майдані, щоб висловити своє обурення з приводу того, що протягом цих років влада ні на крок не наблизилась до вирішення їхніх проблем. І ми підтримуємо своїх співвітчизників і громадян інших національностей, які законним шляхом відстоюють свої інтереси», - сказав Мустафа Маушев, додавши, що подібні мирні акції протесту триватимуть і далі.

79-літня Хамеріє-ханум прийшла на мітинг за землею
79-літня Хамеріє-ханум теж каже, що уже 5 років домагається виділення землі як компенсації втраченого будинку у Феодосії, звідки її 17-літню виселили під час депортації: «Ми вимагаємо свого – землі просимо. Дехто з родичів живе у підвалі, дехто винаймає житло, а свого – немає. Ось чекаємо. Уже 5 років я ходжу, щоб отримати землю і будуватися на старість. Хочу померти у власному будинку».

50-літня Васпіє-ханум народилася у місцях депортації, але й вона просить виділення землі. У неї теж відсутнє власне житло, ще й має інший клопіт: «Люди десь гектарами продають – наші депутати, наша держава. А нам, простим людям не дають навіть клаптик землі, щоб збудувати свій будинок. У нас взагалі нічого немає і ніде нічого домогтися не можемо. У мене два сина – 30 і 22 роки. Я їх навіть одружити не можу, бо привести, наприклад, дівчину, нікуди».

Втім, ніхто з урядовців до учасників акції протесту так і не вийшов, хоча, власне, мітингу, як такого – і не було: кілька тисяч репатріантів постояли мовчки з плакатами і лозунгами, передали до приймальні кримського прем’єра чергового листа та й розійшлися.

Матеріали до теми:

• Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова? • Крим: старт кампанії зі звільнення самозахоплень
XS
SM
MD
LG