Доступність посилання

ТОП новини

Українські іммігранти в Європі потребують єдиного видання


Наталка Кудрик Рим, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Західній Європі необхідно створити єдиний українсько-європейський орган масової інформації. Про це заявили учасники першого Форуму українських журналістів та видавців у Європі. Зустріч відбулася в іспанському місті Валенсії. У ній взяли участь працівники україномовних видань з Іспанії, Італії, Австрії, Німеччини та представники з України.

Організатори Форуму у Валенсії - Михайло Петруняк та Богдан Хомин
У західноєвропейських країнах, де велика присутність українських іммігрантів, на сьогодні неважко знайти інформацію рідною мовою про країну перебування, її закони чи довідатися про останні новини з батьківщини. Маючи бажання, цілком реально придбати україномовне друковане видання, трохи рідше почути Інтернет-радіо чи навіть теленовини.

Зокрема в Італії друкованих ЗМІ українською мовою налічується до десятка. Попит на такі газети збільшується, говорить продавець Надія. Вона щонеділі біля римської станції метро розповсюджує пресу для земляків. Деякі газети роздають безкоштовно, а інші коштують від 60 центів до 1 євро.

До видавництва подібної періодики долучаються як українські видавці, кореспонденти, так і іноземні журналісти. Часом видання має двох співкерівників, як наприклад газета «Українець», що видається в Іспанії, а друкується в Україні. Видання інформує про життя українців в Іспанії, Італії та Португалії. Засновники часопису Михайло Петруняк в Іспанії та Богдан Хомин у Львові вперше організували європейський Форум українських видавців та журналістів.

Одне видання з подвійним завданням

Учасники дискусії в іспанській Валенсії обговорили питання, як поліпшити умови української періодики на європейському ринку і сприяти поширенню позитивної інформації про українського іммігранта.

Для ефективнішого втілення таких намірів Форум дійшов висновку, що нині настав час створити єдину українсько-європейську мережу масової інформації для іммігрантів «четвертої хвилі». Учасниця зустрічі, журналістка з Італії Оксана Библів каже, що це буде друкована продукція.

У резолюції Форуму журналісти звернулися до української влади підтримати цю ідею та передбачити відповідні кошти у держбюджеті. Новий проект має на меті також сприяти швидшому просуванню України до євроспільноти, розповідаючи не тільки про заробітчанське життя, а й інформуючи європейців про українську історію та культуру.

Голова Української всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко підсумував на Форумі журналістів у Валенсії: «Якщо якась частина наших земляків приживеться назавжди до країн свого нового європейського перебування, то це не буде втратою для України. Навпаки: у Західній Європі створиться така благодатна атмосфера зв’язку нашої культури з народами, які досі думають, що ми є частиною Росії”.
XS
SM
MD
LG