Доступність посилання

ТОП новини

Хто відповідає за газову безпеку?


Тетяна Ярмощук Київ, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Хто відповідає за безпеку постачання газу до людських осель? Хто має відповідати за трагедії, аналогічні дніпропетровській? І хто має вживати превентивних заходів, щоб уникнути подібного?

За подачу газу з газорозподільних пристроїв до будинків відповідають облгази, значна частина яких сьогодні приватизована, зазначає експерт з енергетичних питань Олександр Гудима. А всі газорозподільні мережі нині перебувають у власності НАК«Нафтогазу», каже він.

Згідно з угодами, які «Нафтогаз» має з облгазами, він передає функцію розподілу та продажу газу включно до будинків. За техніку безпеки і за експлуатацію мають відповідати облгази. У більшості областей «Нафтогаз» не контролює обласні підприємства, каже пан Гудима. «Сьогодні власником обласних газорозподільних компаній є російські кампанії. Ці нові власники не мають тих традицій, які були впродовж багатьох років, і головним завданням менеджменту облгазів є купи-продай».

Все веде до "Дніпрогазу"

Тепер щодо Дніпропетровська. Газ до будинків міста постачає "Дніпрогаз", який належить російському мільярдеру Віктору Вексельбергу. На початку місяця «Нафтогаз» вирішив передати газорозподільні мережі з балансу Дніпрогазу до Дніпропетровськгазу, 51% акцій якої належить державі. Процедура передачі не завершена й до сьогодні.

На думку колишнього голови Держжитлокомунгоспу України Олексія Кучеренка, 99% відповідальності за дніпропетровську трагедію лежить на компанії "Дніпрогаз". Після того, як не спрацювала автоматика, слід було у ручному режимі вивести цю систему з експлуатації. Цього не зробили. Загалом же сьогодні в Україні проблема із постачанням газу до будинків стоїть надзвичайно гостро, зазначає пан Кучеренко, оскільки в країні немає системи контролю за діяльністю таких монополій.

В Україні ніхто не доглядає за умовами постачання газу

Україна немає незалежного регулятора, який видає ліцензію на цю діяльність. Саме в ліцензійних умовах компанії "Дніпрогаз" мають бути прописані і відповідальність, і механізми втручання цього регулятора, наголошує апн Кучеренко. «На жаль, не існує спеціальної газової інспекції, яка була ліквідована в 1999 році, і до цього часу чітко не з’ясовано, хто ж має і технічно доглядати за умовами постачання газу, і за які санкції мають бути в регулятора».

Юлія Тимошенко закликає Віктора Ющенка скликати РНБО щодо безпеки українських газорозподільних систем. Вона пропонує створити і профінансувати систему державного нагляду, провести технічний аудит всіх небезпечних технічних систем, які є сьогодні у системі газу і електропостачання. «Входити в зиму у такому стані є просто категорично неможливо», – стверджує пані Тимошенко.

Учора ж на засіданні Ради нацбезпеки та оборони ухвалили рішення про передачу газорозподільних мереж у довгострокове користування обл- та міськгазам. В угоді про передачу має бути ретельно виписано, хто і за що відповідає.
XS
SM
MD
LG